12 december 2008

Spanning ten top tijdens Hippisch Hengelo

De traditionele menavond van Hippisch Hengelo in het Expo Center leverde donderdagavond prachtige mensport op met veel spanning. Het in grote getale aanwezige publiek kon genieten van mensport van de bovenste plank, terwijl de show Jong en Oud veel vertedering opriep.


John van Dorresteijn wist voor maar liefst de derde keer op rij de rubriek vierspan pony’s te winnen. De menner uit Soest was met zijn snelle Welsh pony’s geduchte concurrenten als Aart van de Kamp junior en Marijke Hammink te snel af. Hammink zette als enige niet-klasse 4 rijdster met haar Shetlanders een bijzonder knappe prestatie neer. De 17-jarige menster uit het nabij gelegen Bornerbroek was afgelopen zomer winnaar van de Junior World Trophy in Oostenrijk en startte onlangs voor het eerst in de Euregio mencompetitie. Naast succes voor de ponymenners was er ook pech. Peter de Koning moest afzien van deelname nadat een van zijn pony’s bij het uitladen zwaar geblesseerd raakte.

 

Bij de tweespan paarden kwam 2007-winnaar Harrie Verstappen in de eerste manche niet geheel in zijn ritme. De tweede omloop maakte hij veel goed, maar vader en zoon Engbers en Ben Gosschalk hadden in de eerste ronde al een dusdanige voorsprong opgebouwd dat deze niet meer ingehaald kon worden. De 21-jarige Tom Engbers liet twee balletjes rollen waardoor voor vader Alfons de overwinning in zicht kwam. Laatste starter Ben Gosschalk liet het er uiteraard niet bij zitten en haalde alles uit de kast. De spanning liep hoog op toen de menner uit Epe er in de laatste fase van het parcours een balletje aftikte, maar Ben was exact een seconde sneller dan vader Engbers en werd uitgeroepen als winnaar van Hippisch Hengelo 2008.


Bij de vierspannen ging de strijd in de tweede manche tussen de lokale favorieten Herman ter Harmsel uit Rijssen en Mark Weusthof uit Rossum. Weusthof stond na de eerste ronde op achterstand toen hij een hindernis omver reed en hij een extra volte moest maken om de laatste doorgang te nemen. Maar het lid van het gouden WK-team in Beesd maakte het dubbel en dwars goed in de tweede manche die over hetzelfde parcours werd gereden. Weusthof zette de snelste tijd neer en voerde zo de druk op Aarts en Ter Harmsel op. Ad Aarts kon niet aan deze tijd tippen en werd derde. Herman ter Harmsel hield de lei keurig schoon met zijn span zwarte KWPN-ers en schreef voor het eerst in zijn carrière de menavond van Hippisch Hengelo op zijn naam.
Twentse nieuwkomer Pascal Donders uit Mander kon met zijn vierspan KWPN-ers het hoge niveau goed bijhouden en kon tevreden zijn met de vijfde plaats. Stalhouder en springruiter Dennis Peters uit Lonneker eindigde tijdens zijn eerste optreden in Hengelo op de zevende plaats.


 

De showrubriek ‘Jong en Oud’ waarbij bekende mennende ouders met hun kind een team vormden leverde vertederende beelden op. De overwinning ging naar Team Rutjens, bestaande uit het tweespan snelle Welsh pony’s van de 11-jarige Rodinde en het tweespan KWPN-ers van vader Riny. Beiden professioneel uitgedost wisten zij over de twee omlopen de snelste tijden neer te zetten. De talentvolle 18-jarige Marscha Aarts reed de 10-jarige Renovo afstammeling Seinman en vormde samen met vader en vierspanrijder Ad een goed team dat als tweede eindigde. De 8-jarige Bas Monhemius zorgde voor vertederende beelden toen hij zijn tweespan Shetlanders fanatiek door het door Johan Jacobs gebouwde parcours loodste. Samen met vader Ton eindigde hij op de derde plaats.


foto’s: Rinaldo de Craen

Klik hier voor de uitslag.

Klik hier om rechtstreeks naar het fotoalbum te gaan.