1 november 2009

Stal Rutjens wordt hippisch kenniscentrum

Rijo Stables Weert van tweespanrijder Riny Rutjens wordt de thuisbasis van het nieuwe hippische kenniscentrum HCE, Hippisch Centre of Excellence. Doel van het centrum is om paardeneigenaren op een wetenschappelijk verantwoorde manier te helpen om de prestatie van hun paarden te verbeteren.


Op vrijdag 30 oktober werden de plannen van het samenwerkingsorgaan De Hoge Dunk, de samenwerkende gemeenten van Weert en omstreken, door de Weertse burgemeester Jacques Niederer aangeboden aan gedeputeerde Jos Hessels.


Aan het kenniscentrum zijn een twintigtal professionals op uiteenlopende gebieden uit de paardensport verbonden. Grote namen als Jan Peeters, Rob Ehrens, Eric van Breda en Emile en Paul Hendrix hebben hun medewerking toegezegd. “In het kenniscentrum kunnen we eindelijk doen waar de paardenwereld om vraagt: meten en onderbouwen waarom een paard op een bepaalde manier wordt getraind,” vertelt een gedreven Riny Rutjens.
“Het kenniscentrum is uitsluitend bedoeld voor sportpaarden. Als iemand een paard wil aanschaffen of net heeft aangeschaft, kunnen we op het kenniscentrum een groot aantal metingen doen om te kijken of het paard wel geschikt is voor het doel van de nieuwe eigenaar. Maar wij begeleiden ook ruiters en menners bij hun training. Doordat we alles kunnen meten, kunnen we precies zien hoe een paard reageert op de training. Wij als ruiters en menners hebben onze eigen succesvolle trainingsmethodes. Ieder doet het op zijn of haar manier. Nu kunnen we ook daadwerkelijk bewijzen dat deze trainingsmethodes tot succes leiden. De kennis die wij hebben wordt nu eindelijk gebundeld en voor anderen ter beschikking gesteld.”

Het kenniscentrum start komend voorjaar op Rijo Stables. In eerste instantie wordt gebruik gemaakt van de bestaande accommodatie. In de toekomst worden de faciliteiten o.a. uitgebreid met een zwembad voor paarden.