8 juli 2022

Stikstofplannen en de paardenhouderij

Het kabinet presenteerde onlangs plannen om in verschillende regio’s in Nederland de stikstofuitstoot in acht jaar terug te brengen met zo’n 70 procent, waardoor de veestapel met 30 procent moet inkrimpen en bedrijven mogelijk moeten verdwijnen. Als reactie daarop organiseerde de boeren organiseerden de afgelopen weken diverse acties om hun ongenoegen over de kabinetsplannen kenbaar te maken.

FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij krijgen veel vragen over de effecten van deze plannen op de paardenhouderij. De plannen van het kabinet hebben effect op alle dierhouderijen in Nederland dus zeer waarschijnlijk ook, in meer of mindere mate, de paardenhouderij. Het is aan de provincies hoe invulling gegeven gaat worden aan de opgave en in welke mate de paardenhouderij aangesproken gaat worden.

FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij leven mee met de boeren in Nederland en ziet de grote impact van de regeringsplannen op de agrarische sector. Actievoeren is een grondwettelijk recht en daar mag iedereen, binnen de geldende regels, gebruik van maken. De FNRS en LTO vakgroep paardenhouderij roepen paardenhouders op die sympathie willen betuigen aan de boeren in Nederland om dit te doen binnen de grenzen van wet.

Dialoog

Zondag werd Johan Remkes door het kabinet aangesteld als gespreksleider tussen de boeren, LTO en het kabinet. LTO stelde als voorwaarde voor deelname aan het gesprek dat het over de inhoud moest kunnen gaan, over de kabinetsdoelen en het tijdpad.

LTO gaf donderdag in een brief aan teleurgesteld te zijn dat er niet over doelen en uitgangspunten kan worden gesproken zoals die in het coalitieakkoord of het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) staan. Ze gaan daarom niet in gesprek met Remkes. “Dat is onbestaanbaar. Hoe kun je tot betere verhoudingen komen als je de inhoudelijke problemen die daaraan ten grondslag liggen niet mag bediscussiëren?” LTO is helder geweest: pas als serieus kan worden gesproken over doel, tijdspad en invulling van maatregelen is praten zinvol.

Twijfels over onafhankelijkheid

LTO betreurt ook dat er niet met directe betrokkenen is overlegd wie de bemiddelaar werd. De boerenorganisaties hadden iemand anders gesuggereerd, econoom en voormalig SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. “Helaas is een eenzijdige keuze vanuit het kabinet gemaakt.”

Daarnaast valt LTO over het woord ‘gespreksleider’. “En dus niet ‘bemiddelaar’, zoals door de Kamer verzocht werd op basis van het voorstel van oud-minister Veerman. Bemiddelaar is de functie die ook onze grote voorkeur heeft”, schrijven ze.

Ook zijn er bij veel leden twijfels over de onafhankelijkheid van Remkes, naar aanleiding van zijn rol in de kabinetsformatie en zijn ‘inhoudelijke voorsortering’ door twee adviezen van de commissie met zijn naam over de aanpak van de stikstofproblematiek op de lange termijn.

Eerder zeiden de meer activistische landbouwgroepen Agractie en Farmers Defence Force al dat ze geen heil zien in een dialoog zolang er geen discussie mogelijk is over de stikstofplannen. Ook een deel van de oppositie in de Kamer is kritisch over de keuze voor Remkes en zet vraagtekens bij zijn onafhankelijkheid, gezien zijn politieke verleden met de stikstofcrisis.

Bron: LTO / NOS