3 februari 2020

Strijd der Districten: nipte overwinning voor Oost

Niet eerder was de Strijd der Districten zo spannend. Voor de laatste rubriek leek het erop dat Oost na jaren de overwinning aan Zuid of Noord moest laten. Maar laatste starter Marijke Hammink maakte net genoeg verschil.

De sfeer in de Amaliahal van het Nationaal Hippisch centrum in Ermelo was geweldig. Ieder district had zijn eigen supportersvak. Het witte vak van Zuid was het volst en had fanatieke supporters. De middag begon met de enkelspannen pony. Daarin haalden Larissa Reints en Marcel van de Kamp gelijk het maximale aantal punten binnen voor district Oost. Larissa won de eerste omloop en Marcel de tweede. Het onderlinge verschil tussen de twee over beide manches was slechts 0,05 seconde. Daarmee won Marcel van de Kamp individueel de rubriek.


Gerard Schut
Foto: Johan de Hoop

Koers naar de winst

Vervolgens waren de enkelspan paarden aan de beurt. Gerard Schut won met zijn inmiddels 25 jaar oude draver Odante de eerste omloop. Maar in de tweede manche was Paul Versluis het snelst. In een stijlvolle rit reed hij Bombarie overall naar de tweede plek en pakte zeven punten voor Noord. Ook in deze rubriek waren de onderlinge verschillen minimaal, want Gerard Schut was over beide manches slechts 0,6 (!) seconde sneller en won de rubriek. Daarmee kwam het rode team verder op koers naar de overwinning.


Carlo Vermeulen
Foto: Johan de Hoop

Zuid slaat toe

In de rubriek tweespan paarden liet Oost steken vallen. Albert Hooyer kwam in hindernis 8 met zijn Tinkers te vroeg voor de E-poort. Hij kon geen kant meer op en kon niet anders dan 20 strafseconden voor een herstelde parcoursfout incasseren. Weer kwamen er mooie punten voor Noord, onder andere door de fraaie tweede plek van Gerard Hoeksema met zijn span Friezen x Hackney. Routinier Carlo Vermeulen deed voor Zuid wat er van hem werd verwacht en won. De witte tribune ontplofte na Carlo’s tweede omloop. In de tussenstand was het verschil tussen Zuid en Oost nog maar minimaal.


Dexter Biersteker
Foto: Johan de Hoop

Verrassende winnaar

Ook in de tweespan ponyrubriek stapelden de verrassingen zich op. Stuk voor stuk deden de rijders nauwelijks voor elkaar onder. Hier ging de maximale score naar West, dankzij de overwinning van Dexter Biersteker met zijn Dartmoor pony’s. Frans Marijnissen was een fractie sneller, maar tikte in de eerste omloop op poort 10 een balletje af. Hij werd tweede en pakte voor Zuid zeven punten. Gerryt Riemersma deed met zijn kleine spikkelpony’s Teun en Mik goede zaken voor Noord met een fraaie derde plaats. Voor Oost werd het beste resultaat behaald door Gijs van Veluw, die vierde werd. En zo ging ineens Noord aan de leiding in de tussenstand, met Zuid op de tweede plek, waarbij Oost zakte naar derde positie.


Marijke Hammink
Foto: Johan de Hoop

Ongekend spannend slot

Net als voorgaande keren werd de uitslag beslist bij de vierspan pony’s. De spanning was om te snijden. Ook in deze rubriek kwam er van de voorspellingen die vooraf werden gedaan niets uit. Dat Marijke Hammink gelijk in de eerste omloop veruit het snelst was, kwam niet als verrassing. Maar de mooie tweede plek voor Arjen Brouwer (Noord) met zijn kleine Shetlanders in de eerste ronde had niemand vooraf durven voorspellen. Met Noord aan de leiding in het tussenklassement kreeg men op de oranje tribune geloof in de overwinning. En even zo verrassend kwam de derde plek van Piet Doorn voor West in ronde 1. Hendrik Jan Beekhuiszen had voor Oost een tegenvallend resultaat, want in de derde marathonhindernis had hij een forse hapering en een bal. Roy van der Velden en Kenny Kanora reden zich voor Zuid in de middenmoot. Voordat de tweede manche van start ging werd er volop gerekend. Toen Hendrik Jan zich in de tweede omloop opnieuw verstuurde in hindernis 11 begon Zuid de overwinning te ruiken. Kenny Kanora bleef foutloos in de tweede omloop. Direct daarna was Roy van der Velden voor Zuid aan de beurt. Hij bleek  opgewassen tegen de spanning en knalde foutloos rond in een tijd die een fractie sneller was dan die van Marijke Hammink in haar eerste omloop. De supporters in het wit gingen uit hun dak. Maar het was nog niet zo ver. Ook Piet Doorn verbeterde zijn resultaat, scoorde goed voor West, werd uiteindelijk tweede en pakte zeven punten. Zo werd Zuid toch weerhouden van de overwinning. Voor Oost lag het opnieuw in handen van de ervaren Marijke Hammink. Als een koele kikker deed ze er een schepje bovenop, maakte geen fouten en won haar rubriek. Zo was de overwinning met slechts één punt voorsprong opnieuw voor Oost. Nu ontplofte de rode tribune en Zuid vierde sportief de tweede plek.

Uitslag:

  1. Oost – 48 punten
  2. Zuid – 47 punten
  3. West – 43 punten
  4. Noord – 42 punten

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum


De individuele winnaars v.l.n.r. Dexter Biersteker, Carlo Vermeulen, Marijke Hammink, Marcel van de Kamp, Gerard Schut
Foto: Johan de Hoop

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.