4 augustus 2008

Theo Timmerman zevende in Riesenbeck

Vierspanrijder Theo Timmerman is afgelopen weekend zevende geworden in de Fahrderby van de internationale menwedstrijd in het Duitse Riesenbeck. Timmerman was de enige Nederlandse vierspanrijder die er aan de start kwam. De overwinning werd opgeëist door de Amerikaan Chester Weber, die in de dressuur een monsterscore van 32.90 punten neerzette en zijn leiding niet meer afstond.


De Fahrderby bestaat uit twee dressuurproeven met een tweespan, de ‘gewone’ vierspandressuur, de marathon en de vaardigheid. De resultaten van de verschillende onderdelen worden met een vantevoren vastgesteld coëfficiënt vermenigvuldigd. Zo telt de marathon vier keer mee. Timmerman behaalde in de vierspan dressuurproef een nette score van 53.63 punten en wist in de marathon met de zevende plaats aansluiting te houden met de top tien. Ook in de vaardigheid wist de menner uit Putten de lei schoon te houden. Vandaag maakt bondscoach mennen Tjeerd Velstra bekend welke drie vierspanrijders deel uitmaken van het Nederlandse team op het Wereldkampioenschap in Beesd van 3 tot en met 7 september.

De zege van Weber had overigens een Nederlands tintje. De Amerikaan werd in de marathon bijgestaan door collega vierspanrijder Koos de Ronde, die hem de finesses van het marathonrijden bijbrengt. In de marathon maakte Weber bovendien in zijn voorspan gebruik van Koos’merrie Orchidee (v. Gronic).

Ook de Nederlandse tweespannen presteerden goed in Riesenbeck. Harrie Verstappen werd tweede in de marathon en eindigde in het totaalklassement op de derde plaats. Saskia van Heesch begon de wedstrijd met een prachtige tweede plaats in de dressuur, leverde iets in in de marathon maar kon met de vijfde plaats in de einduitslag tevreden huiswaarts keren. Raymond Letteboer werd zevende in het altijd goed georganiseerde Riesenbeck, terwijl Rob Zweegers naar eigen zeggen te veel foutjes had gemaakt in de marathon en daardoor op de 21ste plaats belandde. De voor de Nederlandse Antillen uitkomende Gerard Leyten was ook aanwezig in Riesenbeck om deel te nemen, maar mocht om administratieve redenen, hij was door de Antilliaanse federatie niet aangemeld bij de FEI, niet starten.