20 september 2009

Timmerman, De Ronde en Chardon naar Wereldbeker vierspannen

Theo Timmerman (Putten), Koos de Ronde (Zwartewaal) en IJsbrand Chardon (Den Hoorn) hebben zich gekwalificeerd voor deelname aan de prestigieuze Wereldbekerserie voor vierspannen die komende winter haar negende seizoen beleeft. Dit werd bekend gemaakt op de laatste Wereldbekerkwalificatiewedstrijd in het Duitse Donaueschingen die op naam werd geschreven door Theo Timmerman. Koos de Ronde eindigde er op de tweede plaats. IJsbrand Chardon had al voldoende punten verzameld en was afwezig in het kasteelpark van de hoofdstad van het vroegere vorstendom Fürstenberg.


eindstand Wereldbekerkwalificatie:
1 Ysbrand CHARDON NED 87
2 Boyd EXELL AUS 85
3 Koos DE RONDE NED 78
4 Theo TIMMERMAN NED 72
5 Tomas ERIKSSON SWE 70
6 Christoph SANDMANN GER 63
6 Jôzsef DOBROVITZ HUN 63
8 Werner ULRICH SUI 57
9 Daniel WÜRGLER SUI 52
10 Jiri NESVACIL CZE 47
 

1. Theo Timmerman (Putten) 118,69
2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 123,75

3. Tucker Johnson (Usa) 129,26
4. Tomas Eriksson (Swe) 131,32
5. Jozsef Dobrovitz (Hun) 131,79
6. Ludwig Weinmayr (Ger) 136,87
7. Werner Ulrich (Sui) 142.05
8. Harry de Ruyter (Kessel) 144,37
9. Fredrik Persson (Swe) 145,10
10. Georg von Stein (Ger) 145,50
22. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) 180,22
 

Theo Timmerman reed een uitstekende wedstrijd in Donaueschingen met zijn vierspan Duits gefokte warmbloedpaarden die hij sinds het begin van dit seizoen samen in het span heeft lopen. Na de vierde plaats in de dressuur wist de ervaren koetsier ondanks een ongelukje de marathon op zijn naam te schrijven. Timmerman kiepte na de finish van de vijfde hindernis om toen hij deze in hoge snelheid verliet, maar de menner, grooms en paarden bleven ongedeerd en konden snel hun winnende marathonrit vervolgen.
Omdat het ongelukje gebeurde toen Theo de hindernis al had verlaten, had dit geen consequenties voor zijn marathonresultaat. Theo reed een mooie, beheerste marathon. De zeven hindernissen in Donaueschingen waren pittig te noemen. Scherpe wendingen en technische lijnen wisselden elkaar af. De Duitse parcoursbouwer Dr. Hartmut Kaufmann had zijn handen vol aan reparaties aan de hindernissen, waarvan een aantal erg aan vervanging toe zijn. Koos de Ronde reed eveneens een mooie marathon en eindigde net achter Timmerman op de tweede plaats in dit onderdeel.
Zowel Theo Timmerman als Koos de Ronde wisten de afsluitende vaardigheidsproef foutloos binnen de toegestane tijd af te leggen waardoor zij hun respectievelijke eerste en tweede plaats in het eindklassement zeker stelden: “Als je nu niet tevreden kunt zijn, waar kun je dan wel tevreden over zijn!” vertelde een zeer gelukkige Timmerman. “Mijn span liep in alle onderdelen super. Met name de marathon was me op het lijf geschreven. Mijn paarden hebben een goede warming up nodig en de trajecten in Donaueschingen waren behoorlijk zwaar zodat dit goed uitkwam. In Breda twee weken geleden waren ze nog iets te fris in de hindernissen en daar hadden ze nu geen last van.”
Ook in de vaardigheid wist Timmerman zijn paarden goed onder controle te houden: “Het ging niet vanzelf! De paarden waren iets te fit, maar gedurende het parcours ging het beter, “ aldus Timmerman die geen extra druk voelde toen voorlaatste starter Koos de Ronde foutloos bleef.

Koos de Ronde begon de wedstrijd in Donaueschingen op enige achterstand nadat het Franse jurylid Pierre Cazas hem vijf punten minder gaf dan de andere vier juryleden: “Ik was zelf goed tevreden over mijn proef, die technisch correct was. Ik heb de andere juryleden gesproken en die vonden mijn proef ook zeer goed. Het is gewoon jammer dat je door één jurylid zo laag wordt gewaardeerd.”
Voor De Ronde zat er niets anders op dan zich er bij neer te leggen en er vol voor te gaan in de overige twee onderdelen. De menner uit Zwartewaal reed een uitstekende marathon en bleef evenals tijdens een groot aantal voorgaande vaardigheidsproeven foutloos binnen de tijd, waardoor hij zijn internationale buitenseizoen mooi afsloot.

Harry de Ruyter (Kessel, lb.) eindigde ondanks zijn zware verkoudheid op de 12de plaats in de marathon en hield de lei in de vaardigheidsproef op een haar na schoon, waardoor hij op een keurige achtste plaats eindigde in het totaalklassement. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) nam een verkeerde poort in de laatste hindernis waardoor hij zijn kansen op een hoge klassering verspeelde en 22ste werd in het 25 deelnemers tellende veld.

 

Dankzij een zeer sterk gereden seizoen met overwinningen in Windsor, Saumur, Beekbergen en Breda won Chardon het Wereldbekerklassement, waarin De Ronde op de derde plaats eindigde, voor Theo Timmerman.
 

IJsbrand Chardon start in:
Hannover (22-25 oktober 2009)
Stuttgart (18-22 november 2009)
Mechelen (26-30 december 2009)
Bordeaux (5-6 februari 2010)

Koos de Ronde start in:
Hannover (22-25 oktober 2009)
Stuttgart (18-22 november 2009)
Budapest (4-6 december 2009)
Mechelen (26-30 december 2009)

Theo Timmerman start in:
Stuttgart (18-22 november 2009)
Mechelen (26-30 december 2009)
Leipzig (21-24 januari 2010)
Bordeaux (5-6 februari 2010)

Klik hier om te zien waar de overige menners starten.