2 augustus 2009

Timmerman wint in Riesenbeck

Theo Timmerman heeft de Deutsche Fahrderby in Riesenbeck gewonnen. De vice-Nederlands Kampioen van afgelopen weekend in Beekbergen won de marathon en bleef foutloos in de vaardigheid waardoor hij 20 punten kon laten bijschrijven op de Wereldbekerkwalificatielijst, waarin hij is opgeklommen naar de 5e plaats.


Timmerman begon de Fahrderby, bestaande uit een tweetal dressuurproeven met tweespan, een vierspandressuurproef en vervolgens de marathon en vaardigheid met vierspan, goed met de derde plaats in de vierspan dressuurproef. In de marathon bleef hij concurrent Christoph Sandmann op een haar na voor en eiste de winst voor zich op in dit onderdeel. Sandmann, die in Riesenbeck met zijn Duitse collega’s gelijktijdig streed in het Duits vierspankampioenschap, ging voor de vaardigheid aan de leiding, maar tikte er een balletje af en liet tijdsoverschrijding noteren. Timmerman had even tevoren een dubbele foutloze ronde neergezet waardoor de winst in het eindklassement naar de menner uit Putten ging. De Australiër Boyd Exell was uit tactische en trainer-technische redenen niet als deelnemer aanwezig in Beekbergen vorig weekend, maar startte wel in Riesenbeck. Met zijn tweede plaats in het totaalklassement heeft Exell de leiding weer overgenomen van Chardon in het tussenklassement van de Wereldbekerkwalificatie na negen wedstrijden.
Herman ter Harmsel beleefde nog benauwde momenten toen de jury hem na afloop van zijn marathon wilde diskwalificeren omdat het uiteinde van zijn gordel met een slag om een stang achter de bok vast zat, waarmee zijn groom hem kon vasthouden. Reglementair mag een menner niet vastgebonden zijn aan het rijtuig en gelukkig kon Ter Harmsel de jury duidelijk maken dat hij niet vast zat, zodat alles met een sisser afliep. Ter Harmsel eindigde als negende in het totaalklassement.

Bij de tweespannen werd Raymond Letteboer zevende, Alfons Engbers eindigde als 17de in het 30 deelnemers tellende veld. Daniel Gutierrez Camarillo uit Spanje, een pupil van Gerard Leyten, won de wedstrijd voor de Duitser Reinhard Burggraf en de Hongaar Zoltan Nyul.

Klik hier voor alle uitslagen.