23 september 2021

Uitgestelde Pinksterrit Valkenswaard op 26 september

Op zondag 26 september organiseert de Hippische Vereniging St. Servatius uit Borkel & Schaft de 'Pinksterrit': de koetsentocht die normaal gesproken, traditioneel op Eerste Pinksterdag georganiseerd plaatsvindt, maar uitgesteld is naar eind september. Meer dan veertig authentieke rijtuigen nemen dit jaar deel aan de traditionele klassementsrit die onderdeel is van ritten van de Nederlands Vereniging van het Traditioneel Gerij.

In verband met de coronarestricties vindt de traditionele koetsentocht wel doorgang, maar zonder randactiviteiten. De deelnemers rijden de route individueel en starten om de twee minuten.

Start en finish is dit jaar bij het Rijtuigenmuseum Valkenswaard van de Familie Van Den Heuvel aan de Molenstraat, waar de aanspanningen gejureerd worden vanaf 08.45 uur. De eerste koets start om 10.00 uur richting Borkel en Schaft waar tussen 11.30 uur en 13.30 uur een stop is. De route gaat verder richting het Belgische Achel waar een tweede stop is en vervolgens via de Achelse Kluis weer richting Valkenswaard waar om 15.00 uur de prijsuitreiking plaatsvindt. De gehele route is te vinden op de website.

Om samenkomst van veel personen op één locatie te voorkomen is de koetsentocht kleiner van opzet en wordt er individueel gereden. Langs de route is natuurlijk iedereen van harte welkom om de aanspanningen te bezichtigen en te genieten van dit ‘rijdend museum’.

De traditionele koetsentocht onderscheidt zich door de zorgvuldige afwerking van koets, tuig en paard. Hierbij besteden koetsier en passagiers de grootste zorg aan passende en originele kleding. Het gaat hierbij om het mooiste geheel van koets, paard(en), tuig en passende kleding die overeenstemt met het oorspronkelijk gebruik van de rijtuigen.