15 november 2016

Unieke samenwerking Gerard Leijten en Johan Hamminga voor Rondje Instructie Mennen 2017

Op donderdagavond 23 maart slaan de bekende tweespanrijder en meninstructeur Gerard Leijten en rij-instructeur Johan Hamminga de handen ineen voor een zeer educatief Rondje Instructie Mennen op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Het thema van deze avond is ‘Back to basic’. Leijten en Hamminga gaan voor deze gelegenheid een samenwerking aan en leggen aan de hand van diverse combinaties, zowel onder het zadel als aangespannen, uit hoe een ruiter een toegevoegde waarde kan zijn voor de training van een menpaard.

De basisprincipes van het rijden, zoals nageeflijkheid, gehoorzaamheid en contact lopen als rode draad door de clinic.

“Dit Rondje Instructie wordt een zeer leerzame avond voor iedere menner,” vertelt Gerard Leijten. “Zowel de dressuur-vaardigheidsmenner als deelnemers aan de samengestelde wedstrijdsport, maar ook de recreatiemenner kan hier veel van opsteken. We weten dat een groot aantal pony’s en paarden in de mensport thuis onder het zadel wordt getraind en wij willen graag de menners helpen om de juiste verbindingen te maken tussen het rijden en het mennen.”

Gerard Leijten

Gerard Leijten begon zijn mencarrière op 16-jarige leeftijd. Eerst met een enkelspan en later, na zijn studie bedrijfskunde aan de HTS in Tilburg, stapte hij over naar een tweespan. Met diverse aanspanningen won hij een aantal nationale titels in de klasse 1-2-3. In 1997 en 1998 werd Gerard kampioen bij de toenmalige NBVAP. In 1999 maakte Gerard de overstap naar klasse 4, waarna vele successen volgden. Gerard nam met succes deel aan vier Wereldkampioenschappen, met als hoogtepunt het behalen van de gouden teammedaille in 2011, waar hij individueel op de vijfde plaats eindigde. Door zijn jarenlange ervaring is Gerard inmiddels uitgegroeid tot een professionele internationale menner en trainer. Vanaf 2004 houdt Gerard zich bezig met trainen van menpaarden en het geven van instructie. Als trainer en coach van een groot aantal menners in binnen- en buitenland levert hij een grote bijdrage aan successen van zijn leerlingen.Johan Hamminga

Johan Hamminga heeft een enorme staat van dienst opgebouwd als dressuurjurylid, -africhter en
-instructeur. Johan is één van de grootste dressuurtrainers van Nederland en heeft menig (sub)topruiter onder zijn hoede, waaronder Jennifer Sekrève. Zelf heeft Johan wedstrijden gereden tot en met Grand Prix-niveau, maar hij is vooral bekend als africhter. Hij heeft een schat aan ervaring bij het ontwikkelen en ontdekken van dressuurtalent. Al meerdere goede (jonge) paarden verlieten zijn stal in Elspeet, waar hij dagelijks met de training van paarden en ruiters bezig is. Johan was tevens dertig jaar lang hoofddocent van de KNHS en verzorgde de instructie van de ORUN-opleiding. Hij is specialist in het analyseren en beoordelen van de bewegingsvormen van paarden en hij beschikt over veel kennis van de fokkerij. Johan heeft vanuit zijn verleden een link met de mensport. Johan komt van een boerenbedrijf, waar zij in eerste instantie paarden voor de wagen hadden voordat deze werden ingeruild voor de tractor. In de jaren tachtig maakte hij tuigpaardhengsten klaar in het verrichtingsonderzoek. Daarnaast werkte hij bij de KNHS mee aan onder andere de bijscholing van tuigpaardjuryleden. Johan is sinds drie jaar voorzitter van de hengstenkeuringscommissie.Het KNHS Rondje Instructie wordt gehouden op 23 maart 2017 in de Amaliahal van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.30 uur. De entree is € 15,- per persoon. Vanaf begin december kunnen de kaarten besteld worden via MijnKNHS. Vragen kun je mailen naar: [email protected].