4 oktober 2015

Utrecht: spannende finales

Na de voorselecties werden gisteravond in het Rabobank Hippisch Centrum van de Voornruiters de finales gereden. Alle deelnemers reden ‘alles of niets’ en dat leverde spectaculaire mensport op.

De ponyenkelspannen beten het spits af. Bert Koorn was met de door hem zelf opgeleide pony Derrick het snelst, maar hij reed een element in hindernis 9 omver waardoor er vijf strafseconden bij kwamen. Pamela Schraal profiteerde hier van. Als tweede starter bleef zij foutloos met haar pony Peppie en de tijd van 122,20 werd door niemand meer verbeterd.

Vijf ponytweespannen waren tot de finale doorgedrongen en zij waren aan elkaar gewaagd. Yvonne Haverhoek reed haar mini Appaloosa’s naar de overwinning. Het verschil met de concurrenten was minimaal en haar groom Wilner Vervat redde haar tot drie keer toe van het afrijden van een element. Stefan van der Graaf was een fractie langzamer en werd tweede.

De top drie bij de enkelspannen paard was aan elkaar gewaagd. Pieter Karelse stuurde zijn paard Woppy op ongekende snelheden door he parcours en zette 123,22 op de klok. Stephanie de Groot zette met Whisper een tandje bij en kwam in 115,99 over de finish. Echter had ze in één van de lastige hoekpoorten een bal afgetikt, maar met het totaal van 120,99 bleef ze Pieter Karelse nipt voor. Laatste starter Elsbeth Broekhuis wist de controle over haar schimmel Phierrot te bewaren en ging met ongekend hoge snelheid door het parcours, waarbij alles bleef liggen. Haar gereden tijd van 115,09 was zelfs nog een fractie sneller dan die van De Groot en bracht Broekhuis de overwinning.
Bij de tweespannen paard was Jan Toepoel met zijn Fjordenpaarden de winnaar. Kees van Tuijl reed het snelst, maar tikte er twee ballen af.

De ponyvierspannen brachten het publiek ook sensationele ritten. Met alle risico werden korte bochtjes gereden en ging het op de lange stukken op volle snelheid. Evenals vorig jaar eiste Gerco van Tuijl de overwinning op. Hij bleef als enige onder de 130 seconden en maakte geen fouten.
De tandemrubriek kwam op naam van Dianne Legemaat en Bruno Taveniers was de beste bij de vierspannen paard.

Klik hier voor de uitslagen.