5 september 2008

Vierde wereldtitel lonkt voor IJsbrand Chardon

IJsbrand Chardon staat na het eerste onderdeel van de wereldkampioenschappen vierspannen op een hoopgevende tweede plaats, achter de Amerikaan Chester Weber. Nog maar één trede hoger op het erepodium en de menner uit het Zuidhollandse Den Hoorn heeft zijn grote doel bereikt, de vierde wereldtitel lijkt voor hem te lonken.

Chardon, 20-voudig Nederlands kampioen en elf keer winnaar van het CHIO Aken, werd eerder wereldkampioen in 1988 (Apeldoorn), 1992 (Riesenbeck, Duitsland), 2002 (Jerez de la Frontera, Spanje).

In het landenklassement na de dressuur in Beesd staat het Nederlands team dat naast Chardon bestaat uit nationaal kampioen Koos de Ronde en Mark Weusthof op de tweede plaats, kort achter de Verenigde Staten. De Ronde is individueel zevende, Weusthof prijkt op plaats 26. Opvallend sterk was het optreden van Theo Timmerman, die de achtste plaats deelt met de Belg Gert Schrijvers.

Chardon kreeg vrijdag in de dressuur een puntentotaal van 36,22, ruim vier punten meer dan de Amerikaan Chester Weber die donderdag al in actie was gekomen. Maar waar Chardon als een echte allrounder te boek staat, is Weber voornamelijk gespecialiseerd op de eerste van de in totaal drie nodige disciplines. In de marathon heeft de man uit Ocala (Florida) zaterdag echter minder hoge verwachtingen. ,,IJsbrand staat heel kort achter me, het wordt heel moeilijk om hem te verslaan”, zei Weber.

Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat de route met acht prachtig met vele Nederlandse tinten vorm gegeven hindernissen, dat Arjan Brink (Apeldoorn) en Johan Jacobs (Bergeijk) in de weilanden van het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt hebben laten optrekken, een ware krachtproef belooft te worden. Want alle deelnemers zijn het erover eens, gemakkelijk zal het niet worden op het selectieve parcours dat vol uitdagingen zit.

Het WK Vierspannen is zaterdag en zondag vanaf 10.45 uur live te volgen via www.paardensport.tv