11 april 2016

Vierspanrijders maken zich op voor Nederlands Kampioenschap in Horst

Komend weekend staan de terreinen van de Kasteelse Bossen in het prachtige Limburgse Horst aan de Maas in het teken van de Nederlandse kampioenschappen voor de vierspan paarden. Twaalf Nederlandse vierspannen nemen het gedurende drie dagen tegen elkaar op om de felbegeerde Nederlandse titel. Onder hen bevindt zich uiteraard ook IJsbrand Chardon, die in de strijd om zijn 27ste nationale titel voor het eerst concurrentie krijgt van zijn zoon Bram.

Nadat de 22-jarige Bram Chardon vorig jaar voor de derde opeenvolgende keer gekroond werd tot Wereldkampioen bij de vierspan pony’s, besloot hij definitief de overstap te maken naar de vierspan paarden. Onlangs maakte hij in Ermelo zijn internationale debuut en nu strijdt hij voor het eerst tegen zijn vader in dezelfde rubriek en bovendien in het Nederlands Kampioenschap.

IJsbrand en Bram zijn niet de enige familieleden die tegen elkaar strijden op het NK. Ook de familie De Ronde is sterk vertegenwoordigd in Horst. Vader Piet de Ronde zal stevige concurrentie ondervinden van zijn sterk presterende zoons Koos en Peter de Ronde.

Het Nederlands Kampioenschap is geïntegreerd in de internationale driesterren-wedstrijd met 19 buitenlandse vierspanrijders. Naast het succesvolle trio IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman komen nagenoeg alle Nederlandse vierspannen aan de start, waaronder Mark Weusthof, die na een jaar van afwezigheid zijn come-back maakt op het hoogste niveau.

Voor de vierspanrijders staat niet alleen de nationale titelstrijd op het programma, zij kunnen tevens de eerste punten verdienen voor de prestigieuze indoor Wereldbeker vierspannen, die in november weer van start gaat.
Het Nederlands Kampioenschap in Horst is voor bondscoach Harry de Ruyter de eerste observatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap, dat begin september wordt gehouden in Breda. 

Klik hier voor meer informatie.Foto: Krisztina Horváth