10 november 2009

Vlekkeloze finalerit brengt Herman ter Harmsel zege

Maar liefst drie dagen lang stond manege Luxool in Nijkerk afgelopen week in het teken van indoor mensport. In verschillende rubrieken werd op donderdag, vrijdag en zaterdag fel gestreden om een finaleticket voor zaterdagavond te bemachtigen.


Bij de vierspannen paarden was Frits Kool favoriet. Hij wist zich zaterdagmiddag in de voorrondes als eerste te plaatsen voor de finale. Zijn Haflingers waren bloedsnel, maar ook de tuigpaarden van Herman ter Harmsel waren goed in vorm. De vierspanrijder, die tweede werd in de voorrondes, startte als voorlaatste in de finale en reed een vlekkeloze en snelle ronde. ,,We hoopten dat het er in zat”, zegt Ter Harmsel. ,,De paarden voelden erg goed aan en ik was er klaar voor. Je weet alleen nooit hoe het loopt. Vorig jaar gingen we hier nog op z’n kant en dan ben je weg.”

Bij de ponyvierspannen hield alleen Wout van Veluw in de finale de ballen op de kegels. Hij moest het met de derde plaats doen, want John van Dorresteijn en Wout-Jan van Veluw gingen zo snel, dat ze met een extra vijf strafseconden nog een snellere tijd bleken te hebben.

Bij de tweespannen was het Bud de Gooijer die met een foutloze ronde aan het langste eind trok. André Schücker was weliswaar iets sneller, maar reed een bal van de kegels en werd tweede. Luke Geerts was de snelste in de finale, maar had vijftien strafseconden en werd derde voor Kees van Tuijl.

Bij de ponytweespannen hielden maar liefst vijf van de acht finalisten alle ballen op de kegels. Wout Kok had zich voorgenomen geen indoormarathons meer te rijden en alleen voor de dressuur te gaan. Hij kon de verleiding toch niet weerstaan en reed niet alleen netjes foutloos, maar ook nog eens supersnel en won.

Drie enkelspannen deden bijna even snel over het finaleparcours, namelijk 111 seconden. Van hen reed Jan Bijeman als enige een foutloze ronde en mocht zich de winnaar noemen.

Veruit de snelste in het finaleparcours was Arjo van Kekem met zijn Hackney Domero. Hij legde het parcours af in 98 seconden en met daarbij opgeteld vijf strafseconden wegens een afgeworpen bal had hij nog het beste resultaat van de avond. Van Kekem won de rubriek ponyenkelspannen.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant