22 februari 2009

WB Finale Gothenburg: Chardon en De Ronde komen net tekort

GOTHENBURG (KNHS) – IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en Koos de Ronde (Zwartewaal) hebben vanmiddag in de Wereldbekerfinale voor vierspannen in de Zweedse havenstad op het scherpst van de snede gestreden, maar moesten hun meerdere erkennen in de Australiër Boyd Exell. Chardon eindigde op de tweede plaats, De Ronde werd derde.


Het drietal plaatste zich na supersnelle ritten in de eerste manche voor de tweede omloop. Koos de Ronde vergaloppeerde zich echter in de eerste marathonhindernis waardoor hij op de derde plaats eindigde. Boyd Exell ging als tweede van start en deed er alles aan om de druk op laatste starter Chardon te vergroten. Een afgeworpen balletje bracht de voorsprong van Chardon op Exell op zes seconden. De spanning in het met Nederlandse bloemen aangeklede Scandinavium liep op tot het kookpunt toen de viervoudig Wereldkampioen er een balletje aftikte. Toen hij een tweede balletje raakte werd het duidelijk dat Chardon zijn voorsprong niet meer kon behouden. De menner uit Den Hoorn eindigde op de tweede plaats op tien seconden achterstand op Exell.

IJsbrand Chardon vertelt: “De eerst omloop ging subliem, maar ik wist dat Exell ook goed in vorm was. Na het eerste pechballetje wist ik dat ik nog harder moest rijden. Ik moest risico nemen en dat kostte me nog een bal. Het was bijna onmogelijk om Exell’s tijd te verbeteren, maar ik ben toch blij dat ik het heb geprobeerd, anders had ik gebaald. Ik ging om te winnen, maar Exell was vandaag gewoon beter.”
Koos de Ronde ging er helemaal voor, maar ook hij liep tegen een pechballetje aan: “Ik wist dat als ik niets riskeerde, ik nogsteeds derde zou worden. Ik heb risico genomen en dat pakte verkeerd uit. Ik had een lus in mijn leidsels niet goed vast waardoor ik de fout inging. Maar ik ben heel tevreden. Ik heb een heel goed indoorseizoen achter de rug en ik ben nog niet eerder zo hoog geëindigd in een Wereldbekerfinale.”


Ijsbrand Chardon eindigde op de tweede plaats in de Wereldbeker
Foto: Rinaldo de Craen

Meer foto’s in het album.

Einduitslag Wereldbekerfinale vierspannen Gothenburg (Swe) 22 februari 2009:
1. Boyd Exell (Aus) 225,94 (5)
2. IJsbrand Chardon (Ned) 235,94 (10)
3. Koos de Ronde (Ned) 250,68 (15)
4. Christoph Sandmann (Ger) 126,34 (5)
5. Fredrik Persson (Swe) 131,38 (15)
6. Jozsef Dobrovitz (Hun) 132,67 (15)

 

Bron: KNHS/CT