4 juli 2020

Wereldkampioen Nienke is niet meer

Vorige week is Wereldkampioen Nienke op 24-jarige leeftijd ingeslapen. De temperamentvolle Friese merrie stond aan de wieg van de succesvolle carrière van paramenner Jacques Poppen, die in 2008 samen met Nienke voor het eerst Wereldkampioen werd.

Van rouw en trouw naar marathontopper

Nienke begon haar carrière als koetspaard bij de stalhouderij van de oom van Jacques’ echtgenote Eva waar ze meeliep in rouw-en trouwritten. ‘Eva had altijd al een bijzondere band met Nienke en op een gegeven moment heb ik Nienke achter Eva’s rug om gekocht van haar oom zodat ze bij ons op stal kwam,’ vertelt Jacques. ‘Met het WK Hellendoorn 2006 in het vooruitzicht hebben we indertijd stad en land afgezocht naar een geschikt paard voor mij en uiteindelijk bleek ze gewoon op stal te staan! Nienke was in het begin echt onhandelbaar in de dressuur, ze was ruig en temperamentvol. Gaandeweg verbeterde ze wel in de dressuur, maar ze maakte het ruimschoots goed in de marathon. In de hindernissen bleef ze wel 2 tot 3 centimeter weg van de palen, ze boog er zo mooi omheen en raakte nooit iets!’ In Hellendoorn behaalde het duo, mede dankzij de vele uren dressuurtraining die Eva met Nienke voor haar rekening nam, individueel zilver. Twee jaar later liet Nienke tijdens het WK in Greven zien hoe goed ze kan zijn en haalde Jacques zijn eerste gouden medaille binnen. Na een groot aantal successen ging Nienke zo’n vijf jaar geleden met welverdiend pensioen.


Jacques met Nienke in Zuidwolde
Foto: Privécollectie

Beetje gek maar wel betrouwbaar

‘Nienke heeft me echt leren mennen. Het was geen paard waar je zo maar iemand achter kon zetten. Ze was een beetje gek, maar wel betrouwbaar. Ze gaf mij echt het vertrouwen en ze was super braaf.’ Naast Jacques’ menpaard was Nienke bovenal het paard waarmee Eva een zeer hechte band had. Het duo trok regelmatig samen de bossen in en beleefde fantastische momenten. Ze was er altijd en liet het gezin Poppen nooit in de steek.

Nienke had al enige tijd last van slokdarmproblemen en vermagerde de laatste tijd zienderogen. De sterke merrie had eerder nooit een dierenarts nodig gehad, maar ze gaf nu zelf aan dat haar tijd was gekomen. De rots in de branding en lid van de familie Poppen is niet meer.


Jacques met Nienke tijdens het WK in Greven 2006
Foto: Privécollectie

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.