19 november 2009

Wereldkampioenschap para equestrian mennen 2010 in Nederland

De internationale paardensportfederatie FEI heeft vandaag tijdens haar General Assembly in de Deense hoofdstad Kopenhagen het Wereldkampioenschap para equestrian mennen 2010 toegewezen aan Nederland. De organisatie van dit grootse evenement is in handen van het internationale veelzijdige concours Breda Hippique, dat de Wereldkampioenschappen organiseert op de terreinen van landgoed de Prinsenhoeve in Breda.


Breda Hippique is een van de grootste outdoor hippische evenementen van Nederland en vindt in het eerste weekend van september, van 2 tot en met 5 september 2010, plaats. Maar liefst vier hippische disciplines, eventing, vierspan, springen en dressuur met nationale en internationale rubrieken staan op het programma.

www.bredahippique.nl

Breda Hippique springt met de organisatie van dit WK in de bres voor de menners aangepaste sport. Na het voor Nederland succesvolle WK in 2008 in Greven-Bockholt, waar de Nederlandse menners zowel individueel goud als teamgoud mee naar huis brachten, werd het stil rondom de para equestrian mensport. Lange tijd zag het er naar uit dat er in 2010 geen Wereldkampioenschap zou plaatsvinden. De FEI slaagde er maar niet in geschikte kandidaten te vinden. De organisatie van Breda besloot zich kandidaat te stellen. Breda Hippique organiseert al decennialang de succesvolle internationale vierspanwedstrijden en verwelkomde in 2009 voor het eerst het NK aangepaste dressuursport op haar terreinen. De link tussen beide disciplines was snel gemaakt en het feit dat de para equestrian mensport in het bestaande programma ingepast kan worden, droeg bij aan het enthousiasme van de organisatie om er volledig voor te gaan.

Voorzitter Mathé Bögels vindt het volkomen vanzelfsprekend dat Breda Hippique de orgranisatie van dit Wereldkampioenschap op zich neemt. “De mensport voelt zich al een kwart eeuw thuis op ons evenement en sinds de afgelopen editie hebben we ook een warme band met de aangepaste sport. Bovendien past dit mooi bij onze internationale ambities,” aldus de voorzitter.

Titelverdediger Jacques Poppen uit het Groningse Froombosch nam vol enthousiasme de uitnodiging voor het ambassadeurschap van het Wereldkampioenschap 2010 aan: “Ik ben dolblij dat er een Wereldkampioenschap wordt georganiseerd en bovendien in eigen land, mooier kan het niet!”
De para equestrian menners nemen normaliter deel aan de reguliere samengestelde menwedstrijden, waarin zij strijden tegen valide menners. Slechts een keer in de twee jaar krijgen de para equestrian menners op het WK de gelegenheid zich met elkaar te meten: “Alle pijlen zijn er nu op gericht om het dubbel goud van 2008 te evenaren. Het wordt een lastige strijd, want de concurrentie zit niet stil en het niveau is enorm gestegen ten opzichte van twee jaar geleden. Ik ga in elk geval alles uit de kast halen om in Breda een medaille te winnen!”

KNHS Manager Topsport Maarten van der Heijden is blij met de toewijzing: “Breda is een evenement dat volop in beweging is en veel aandacht besteedt aan de verschillende disciplines. De KNHS juicht het initiatief van Breda om het WK para equestrian mennen in het reguliere menprogramma in te passen, van harte toe.”

Burgemeester Peter van der Velden beschouwt dit als een waardevolle toevoeging aan het evenement: “Het geeft Breda Hippique nog meer internationale allure, en daarmee ook internationale uitstraling voor Breda. Naast de Paragames die elke twee jaar in Breda plaatsvinden, vindt nu ook de para equestrian mensport hier een prima thuishaven. Complimenten aan Breda Hippique dat elke keer dit topevenement weer weet te vernieuwen”.

Directievoorzitter Rabobank Breda, Willem-Peter Kriek reageert enthousiast op het heugelijke nieuws. “Natuurlijk heb je als hoofdsponsor alle vertrouwen in het evenement. Wij staan voor de volle honderd procent achter de professionaliteit van de organisatie en dit blijkt uit het toekennen van het ‘WK para Breda Hippique 2010’. Het evenement Breda Hippique stond in de stad en regio al goed op de kaart. Met deze toevoeging bouwt het evenement verder aan de landelijke en internationale aspecten en allure. Een veelbelovende toekomst om trots op te zijn!"