24 mei 2010

Zelhem: Wilhelmus voor Chardon op NK vierspannen

After winning the dressage and taking the fifth place in the marathon, Chardon proofed his skills again by driving a double clear round in the obstacle driving competition. The four times World Champion herewith secured his 22nd national championship title and won his first World Cup points of this season. Theo Timmerman and Koos de Ronde took the silver and the bronze.


De door WK-parcoursbouwer Arjan Brink (Apeldoorn) ontworpen vaardigheidsproef bevatte een aantal moeilijke onderdelen, maar bleek uiteindelijk goed te rijden. Zes van de achttien deelnemers aan de zeer goed georganiseerde internationale Wereldbekerkwalificatiewedstrijd en het NK vierspannen legden de proef foutloos binnen de toegestane tijd af. Marathonwinnaar Mark Weusthof (Rossum, Ov.) was de eerste die zonder fouten de finish passeerde en hij stelde hiermee zijn vierde plaats in het NK zeker. Koos de Ronde voerde met een soepel gereden foutloze proef de druk op voor Theo Timmerman, die direct na hem startte. Het verschil tussen beide menners bedroeg minder dan een strafpunt waardoor de menner uit Putten foutloos moest rijden om het zilver te behouden. Na een spannende rit passeerde ook Timmerman met een vlekkeloze rit de finish en kreeg hij evenals in 2009 de zilveren plak uitgereikt.
Hoewel Chardon na twee onderdelen op forse voorsprong stond bleef het tot het laatste moment spannend in Zelhem. Chardon liet echter zien een echte professional te zijn en stuurde zijn span simpel en foutloos naar de overwinning en hoorde het Wilhelmus voor zich klinken.
“Ik weet nu waar ik sta,” vertelt een gelukkige Chardon na afloop. “Het span voor de dressuur en de vaardigheid is klaar voor het Wereldkampioenschap in Kentucky. Voor de marathon denk ik de oplossing te weten, dit ga ik binnenkort uitproberen.” Chardon doelt op zijn tegenvallende prestatie in de marathon waarbij zijn voorpaarden niet goed samenwerkten.

 


 
Ook bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) was zeer te spreken over de prestaties in Zelhem, dat voor de Nederlandse vierspanrijders tegelijkertijd een observatiewedstrijd was voor de Wereldruiterspelen begin oktober van dit jaar: “Ik heb als doel gesteld dat ik drie menners wil meenemen naar Kentucky die samen onder de 100 punten in de dressuur kunnen rijden. Ik weet dat dit een behoorlijk hoog doel is en of we dat halen weet ik niet, maar we gaan het wel proberen.” De top drie in Zelhem scoorde ruim 119 punten. “IJsbrand Chardon heeft in de dressuur laten zien dat hij er staat. Zowel De Ronde als Timmerman zijn goed, maar kunnen hier en daar nog wat verbeteren. Het was jammer dat Mark Weusthof in de dressuur een probleem had met een van zijn voorpaarden waardoor hij een te grote achterstand had om nog in aanmerking te komen voor een podiumplaats.” Ook over de marathon was de bondscoach, zelf tweevoudig Wereldkampioen vierspannen, goed te spreken: “Het waren geen eenvoudige hindernissen met veel technische wendingen. Koos en Theo lieten duidelijk zien dat ze over veel ervaring beschikken en de juiste paarden hebben om hoog mee te eindigen.”
Over zijn selectie voor het Wereldkampioenschap in Kentucky is Velstra nog terughoudend: “De menners die ik graag mee wil hebben, hebben in Zelhem laten zien wat ze kunnen, maar er kan nog van alles gebeuren natuurlijk.” Het volgende meetmoment voor de bondscoach is de landenwedstrijd in Aken (Duitsland) van 14 tot en met 18 juli. Komende week maakt Velstra de shortlist van potentiële Nederlandse vierspanrijders aan dit prestigieuze evenement bekend. “Al met al ben ik blij dat we zo veel goede menners bij elkaar hebben, dit in tegenstelling tot andere landen die aan het WK willen deelnemen. Ik zie Nederland zeker als kanshebber voor het goud in Kentucky.”

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Foto’s in het album.World Championship course designer Arjan Brink had designed a challenging cones course, which resulted in five double clear rounds. Sweden’s Tomas Eriksson belonged to this small group and finished on the fourth place, being the best foreign competitor. His compatriot Fredrik Persson retired after he got stuck in the marathon and one of his horses got injured. Persson already started with bad luck after his horse Luma de Lux had a swollen tendon and did not pass the vet check on Friday.
Swiss drivers Werner Ulrich, driving bay and grey Lusitano horses, and Daniel Würgler came fifth and sixth.
 


 

Click here for the full results.

Photos in the album.