3 november 2019

Winnaars Indoor Nijkerk doen aan ‘laagvliegen’

Na drie dagen van voorrondes gingen zaterdagavond de finales van Indoor Nijkerk van start. Manege Luxool was tot de nok toe gevuld met een uitzinnig publiek dat de finalisten vleugels gaf. Stuk voor stuk waren de finalerubrieken spannend. De allersnelste tijd van de avond werd op de klokken gezet door Marissa Schuiling met Kyra.

Het parcours kende een aantal venijnige kegelpoorten en ook in de laatste lijn was het een kunst om vlak langs de tribunes de ballen op de kegels te laten liggen. Als eerste waren de ponyenkelspannen aan de beurt voor hun finaleparcours. Door de tien finalisten werden er nauwelijks fouten gemaakt. Lange tijd ging de Belg Christof Piccart aan de leiding met zijn kleine snelle vosje Aristocrat. Demi van den Brink kwam dicht in de buurt met Calvin, maar kwam enkele tienden van seconden tekort. Laatste starter Marissa Schuiling gaf de concurrentie het nakijken. Haar succespony Kyra is met internationaal wedstrijdpensioen, maar loopt nog wel wat indoors. Dat de merrie het indoorwerk leuk vindt, straalde er vanaf. Ze was ongelooflijk gretig en Marissa leidde haar vakkundig door de poorten en de hindernissen. Ze reden de allersnelste tijd van de avond en wonnen overtuigend in 102,9 seconden. Het feest was compleet toen aan het einde van de avond Marissa ook nog een extra prijs mee naar huis nam. Onder de podiumplekken werd als extra prijs een Ideal Equestrian enkelspantuig verloot. Aart van de Kamp sr. trok het lootje met Marissa’s naam uit de hoge hoed.


Een mooie extra prijs voor Marissa Schuiling
Foto: Marcel van den Bos

Snel, sneller, snelst

Vervolgens kwamen er tien finalisten aan start in de rubriek enkelspan paard. Pieter Karelse was met Woppy razendsnel maar tikte op de één na laatste poort een balletje af. Bernie Damen deed het twee seconden langzamer, maar stuurde Viano zonder fouten rond en hield met 107,10 lange tijd de leiding. Bas de Koning reed zijn Atleet ook foutloos rond. Het zag er niet snel uit, maar dat was het wel: hij snoepte twee volle seconden af van Bernie Damen’s tijd. Laatste starter Jaap van der Horst zette alle zeilen bij, maar had een hapering en reed een rondje extra in hindernis 7 waardoor hij van het erepodium viel.


Bas de Koning won de finale enkelspan paard
Foto: Marcel van den Bos

Friese overwinning

Zeven tweespannen paard bonden met elkaar de strijd aan in de finale. Gerard Hoeksma moest al vroeg van start, bleef foutloos en was met zijn ‘turbo-Friezen’ razendsnel. Hij klokte 114,09 en daar beet iedereen zich op stuk. Laatste starter Marcel Marijnissen tikte in het afrijden van de brug een bal af op poortje 5, maar ging zo hard (109,18) dat het leek alsof hij Hoeksma alsnog ging kloppen. Het scheelde een haartje. Hij kwam een tiende van een seconde tekort waardoor de overwinning naar Gerard Hoeksma ging.

Van de vier tandemfinalisten was Egbert Jan de Vries veruit het snelst. Met een foutloze rit in 117,12 bleef hij zijn concurrenten ruim voor.


Gerard Hoeksma was snel en foutloos en won
Foto: Marcel van den Bos

Marijnissen op topsnelheid

Ook bij de tweespan pony’s reden 10 aanspanningen in de finale. Thuisfavoriet Wout Kok had pech. Hij zwaaide iets teveel uit bij hindernis 3 waardoor hij poort 11 omreed en hij 15 strafseconden opliep. Gijs van Veluw bleef wel foutloos en klokte een tijd van 110,54. Maar Mandy van Delft reed haar schimmeltjes sneller rond en finishte in 109,03. Laatste starter Frans Marijnissen leek voor een onmogelijke opgave te staan. In de tussentijd lag hij nog wat achter, maar in de laatste lijn van het parcours ontwikkelde hij topsnelheid en kwam in 106,78 over de finish.


Frans Marijnissen won bij de tweespan pony's
Foto: Marcel van den Bos

Klasbak Gerco

Het sluitstuk van de avond was de vierspan ponyrubriek. Net als vorig jaar ging de strijd om de overwinning tussen Marijke Hammink en Gerco van Tuijl. Gerco was niet alleen veruit het snelst met 113,85, maar bleef ook foutloos. Marijke kwam als laatste in de ring en wist wat haar te doen stond. In de eerste marathonhindernis kwam ze zo hard in dat ze de bocht naar de A-poort niet meer kon halen en hoewel ze supersnel opnieuw aanreed kon ze het niet meer goedmaken. Er gingen ook nog twee ballen af, waardoor ze Hendrik Jan Beekhuiszen ook nog voor moest laten gaan. Het publiek ging op de banken voor Gerco van Tuijl die een klasse-rondje had afgeleverd en won.

Bekijk hier alle uitslagen

Bekijk hier de foto’s

 

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.