16 augustus 2009

WK Greven: Goud en zilver voor Nederlandse ponymenners

Melanie Becker (Klaaswaal) is de nieuwe Wereldkampioene bij de enkelspan pony’s. De 17-jarige menster beleefde een absoluut droomdebuut op het Wereldkampioenschap voor ponymenners door een fantastische wedstrijd te rijden en deze met het goud af te sluiten. Enkelspanrijder Arjo van Kekem (Hoogblokland) en vierspanrijder Jan de Boer (De Vecht) stonden op goud en brons, maar konden dit in de zeer moeilijke vaardigheidsproef niet vasthouden. Het Nederlandse team behaalde opnieuw zilver in het landenklassement achter gastland Duitsland.


Aart van de Kamp junior reed een prachtige foutloze vaardigheidsrit en stelde daarmee de zilveren teammedaille zeker. Jan de Boer hoefde daardoor alleen maar aan zichzelf te denken, maar reed te snel waardoor er een balletje rolde en hij genoegen moest nemen met de vierde plaats. Het goud werd binnengehaald door de Duitser Tobias Bücker, die in 2003 ook al dubbelgoud won met zijn enkelspan. Aart van de Kamp steeg dankzij zijn foutloze rit gestegen naar de zevende plaats in het totaalklassement, Marcel de Vries (Eygelshoven) eindigde op zijn eerste WK op de 17de plaats.

Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe):
“Ik ben tevreden met het zilver hoewel het wel mooi zou zijn geweest als we Duitsland eindelijk een keer hadden kunnen verslaan. Het verschil met Duitsland was zeer klein en het had maar haar gescheeld of we hadden goud gewonnen. Het is jammer dat we hier en daar wat foutjes hadden, maar daardoor weten we waar we aan moeten werken de komende twee jaar. Ik ben heel trots op Melanie, ik vind dat ze een super wedstrijd heeft gereden.”
 

De Nederlandse tweespanrijders slaagden er niet in om zich in de medailles te rijden. Ewoud Boom (Nijkerk) hield met een afgeworpen balletje en tijdsoverschrijding de schade beperkt en eindigde op de vierde plaats. Karel van Kekem (Hoogblokland) tikte er net als zijn zoon Arjo maar liefst vier balletjes af waardoor hij naar de negende plaats duikelde in het klassement. Ook voor individueel deelneemster Manon van Kasteren (Schijndel) was het haar eerste WK-optreden en zij was tevreden met haar 12de plaats in het eindklassement. De Duitser Daniel Schneiders won de individuele titel bij de tweespannen.

Melanie Becker reed in Greven als individueel deelneemster een meer dan uitstekende wedstrijd. In de dressuur eindigde ze in de top tien, in de marathon werd ze derde waardoor ze in het tussenklassement de derde plaats bezette. Na een bloedstollende en gedurfd gereden vaardigheidsrit waarin ze de slechts een fractie te laat de finish passeerde, stelde ze haar bronzen medaille zeker. Toen haar naaste concurrenten, waaronder haar Arjo van Kekem, vervolgens balletjes afreden, stond vast dat Melanie Becker als Wereldkampioene huiswaarts zou keren: “Ik was ontzettend zenuwachtig, maar ik wist dat ik mezelf moest blijven. Ik moest net zo rijden als de marathon en dat heb ik gedaan. Het was geweldig om alle Oranjefans te horen gillen op de tribunes, ook in de marathon was dat top, daar kreeg ik een geweldige kick van. Ik vind het wel heel jammer dat Arjo er balletjes afreed, ik had het hem zeker gegund.”

Arjo van Kekem moest genoegen nemen met de vijfde plaats in het eindklassement. Yvonne de Ruyter (Rotterdam) klom mede dankzij haar goed gereden vaardigheid op naar de elfde plaats.