23 augustus 2009

WK Kecskemet: Dubbel goud voor Nederlandse tweespanrijders

Harrie Verstappen (Eersel) is na een zinderende vaardigheidsproef op het WK tweespannen in Kecskemét, Hongarije, uitgeroepen tot individueel Wereldkampioen. In het landenklassement was de winst ook voor Nederland, met naast Verstappen de complimenten voor Ben Gosschalk (Epe) en Mieke van Tergouw (Epse) die het team van bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) vormden. De Nederlandse tweespanrijders zetten een absolute topprestatie neer en schreven geschiedenis, want het is pas de tweede keer dat Nederland goud wint in het landenklassement bij de tweespannen.


Het Nederlandse team begon op goud en eindigde op goud. Nadat Mieke van Tergouw de dressuur had gewonnen en Harrie Verstappen de winst pakte in de marathon stond Nederland vier punten voor op gastland Hongarije. Harrie Verstappen stond op zilver voor aanvang van de zeer moeilijke vaardigheidsproef, die slechts door één van de 68 deelnemers foutloos binnen de tijd werd afgelegd.

Harrie Verstappen stond nadat zijn concurrent Beat Schenk had gereden 11 punten voor op de Zwitser en mocht er twee balletjes (6 strafpunten) afrijden om het teamgoud veilig te stellen. Onder toeziend oog van de vele zenuwachtige Oranjefans reed Verstappen er twee balletjes af en liet tijdfouten noteren, maar dit bracht zijn zilveren medaille niet in gevaar. Toen was het de beurt aan de Hongaarse topfavoriet Zoltan Lázár. Nadat hij na enige commotie was gestart, hij wilde starten voordat de bel had geluid, tikte de vierspanwereldkampioen van 2004 in Kecskemét er maar liefst drie ballen af en passeerde de finish met tijdsoverschrijding. Toen werd duidelijk dat Lázár zijn gouden medaille kwijt was en dat Verstappen was gestegen naar goud.

Ben Gosschalk reed een uitmuntende vaardigheidsproef waarin hij slechts een paar tijdfoutjes liet noteren en hield Nederland daarmee op goudkoers. Gosschalk steeg door zijn uitstekende resultaat bovendien naar de vierde plaats in het individuele eindklassement. Derde teamlid Mieke van Tergouw zorgde voor het wegstreepresultaat nadat zij 12 strafpunten liet noteren. Individueel deelnemer Riny Rutjens hield op een balletje na de lei schoon en steeg van de 27ste naar de 18de plaats in het eindklassement.

Bondscoach Tjeerd Velstra is een dolgelukkig man: “We hebben er vanmorgen hard aan gewerkt om het span van Harrie goed aan het lopen te krijgen. Het is jammer dat hij er twee balletjes afreed, maar hij reed erg mooi en ontspannen, ik ben dik tevreden.“ Velstra is bovendien blij met zijn keuze voor de teamsamenstelling in Kecskemét: “Mieke heeft met haar dressuuroverwinning een fantastische bijdrage geleverd aan het teamresultaat. Hiermee gingen we op voorsprong de marathon in. Harrie reed een geweldige marathon en door zijn winst in dit onderdeel konden we het goud vasthouden. Ben reed op zijn beurt een top vaardigheidsproef waardoor we op goudkoers bleven. Kortom; het team heeft uitstekend gepresteerd en ik ben enorm blij en gelukkig met zowel het teamgoud als met het individuele goud van Harrie.”

In het individuele eindklassement was het zilver voor de Zwitser Beat Schenk, het brons ging naar Zoltan Lázár. In het landenklassement werd het zilver gewonnen door Hongarije en ging het brons naar Duitsland.

Het is de derde keer in de geschiedenis van de tweespansport dat de individuele Wereldtitel is gewonnen door een Nederlander. Mieke van Tergouw won in 1995 in Poznan, Polen. Riny Rutjens werd in 2003 in Haras de Jardy, Frankrijk, tot Wereldkampioen gekroond. Het is de eerste keer sinds het eerste Open Wereldkampioenschap tweespannen in 1983 in het Italiaanse Montemaggiore dat het Nederlandse tweespanteam weer goud wint.

 

 

 

Uitslag totaalklassement individueel:
1. Harrie Verstappen (Eersel) 143,92
2. Beat Schenk (Sui) 146,54
3. Zoltan Lázár (Hun) 148,18
4. Ben Gosschalk (Epe) 149,09
18. Riny Rutjens (Weert) 164,28
27. Mieke van Tergouw (Epse) 172,01

Uitslag landenklassement na 3 onderdelen:
1. Nederland 282,3
2. Hongarije 286,2
3. Duitsland 306,4
4. Zwitserland 307,2
5. Italië 324,20