22 augustus 2009

WK Kecskemet: Harrie Verstappen wint marathon!

Nadat Mieke van Tergouw (Epse) de dressuur op haar naam schreef tijdens het Wereldkampioenschap voor tweespannen in Kesckemét klonk vandaag opnieuw het volkslied na de marathon. Harrie Verstappen (Eersel) reed in de zinderende hitte in Hongarije een fantastische marathon en sloot deze winnend af. Verstappen is hiermee opgeklommen naar de tweede plaats in het tussenklassement. Nederland heeft haar voorsprong in het landenklassement uitgebouwd van twee naar vier strafpunten.


Uitslag marathon:
1. Harrie Verstappen (Eersel) 86,31
2. Zoltan Lázár (Hun) 89,59
3. Klaus Tebbe (Ger) 90,74
4. Matthias Henkes (Lux) 90,78
5. Jacek Kozlowski (Pol) 92,76
16. Ben Gosschalk (Epe) 100,08
54. Riny Rutjens (Weert) 114,43
60. Mieke van Tergouw (Epse) 121,38

Stand individueel klassement na dressuur en marathon:
1. Zoltan Lázár (Hun) 135,16
2. Harrie Verstappen (Eersel) 135,72
3. Beat Schenk (Sui) 139,94
4. Sebastian Warneck (Ger) 145,68
5. Mathias Henkes (Lux) 146,08
6. Ben Gosschalk (Epe) 147,44
21. Mieke van Tergouw (Epse) 160,04
23. Riny Rutjens (Weert) 161,28

Stand landenklassement na dressuur en marathon:
1. Nederland 272,4
2. Hongarije 276,6
3. Duitsland 296,7
4. Zwisterland 297,6
5. USA 301,1

Klik hier voor de volledige uitslagen dankzij Philippe Lienart.

Van Tergouw slaagde er niet in haar leiding in het klassement te behouden nadat zij in de eerste hindernis een poort miste en 20 strafpunten kreeg. Eerste Nederlandse starter Ben Gosschalk (Epe) kreeg zijn span na hindernis 1 niet zoals gebruikelijk aan het lopen. Twee afgeworpen balletjes en een extra volte in de hindernissen droegen er aan bij dat Gosschalk vandaag niet verder kwam dan de 16de plaats: “Ik baalde enorm van mijn fouten, maar ook de concurrentie ging hier en daar de mist in waardoor ik nog tevreden ben met mijn zesde plaats in het tussenklassement. Het was een zware marathon en mijn paarden waren moe, ondanks het feit dat ik vanmorgen als een van de eersten ben gestart.”

Na Ben en Mieke moest Harrie Verstappen een foutloze marathon rijden om het teamklassement veilig te stellen. Verstappen reed zijn bruinbonte KWPN-ers op onnavolgbare wijze door de acht snel op elkaar volgende hindernissen en zette aangemoedigd door een groot aantal Oranjefans vier snelste tijden neer: “Het was een mooie, maar zware marathon. Er zat weinig tijd tussen de verschillende hindernissen, maar gelukkig reden we iedere keer van de hindernissen weg waardoor de paarden toch even konden bijkomen. Mijn doel was om de marathon hier te winnen en dat is gelukt! Twee jaar geleden lukte het net niet en hij was hier in Kecskemét moeilijk genoeg. Om de marathon te winnen in een marathonland als Hongarije maakt het extra mooi!” Verstappen staat met slechts 0,56 punten verschil met de leider in het klassement Zoltan Lázár (Hongarije) op de tweede plaats. Verstappen heeft iets meer dan een balletje voorsprong op de nummer drie, Beat Schenk uit Zwitserland. Verstappen heeft dus iets lucht morgen maar zal er alles aan doen om een foutloze vaardigheidsrit neer te zetten om de druk op torenhoge favoriet Lázár te verhogen.

Individueel deelnemer Riny Rutjens liep in verschillende hindernissen tegen haperingen aan en is naar de 23ste plaats geduikeld en het klassement. Ook Mieke van Tergouw kwam teleurgesteld uit de marathon: “Er was veel lawaai in de eerste hindernis en ik schoot zo door de verkeerde poort.” Gelukkig kwam Mieke er gelijk achter en kon ze haar fout herstellen, anders zou zij geëlimineerd zijn en was haar dressuurresultaat voor het landenklassement komen te vervallen.”
Van Tergouw is naar de 21ste plaats gezakt in het klassement na de dressuur en de marathon.

Teamveterinair Ben Horsmans (Selfkant, Dld) was goed te spreken over de conditie van de Nederlandse paarden: “De paarden waren wel redelijk moe bij de finish, maar ze waren snel daarna weer fris. Er is gecontroleerd op hartritme en ademhaling en geen van de Nederlandse paarden had moeilijkheden. Ze zijn allemaal zeer goed hersteld na de marathon en een aantal paarden is misschien wel te fris voor de vaardigheid, dus die mogen morgenochtend weer aan het werk.”