21 augustus 2009

WK Kecskemet: Mieke van Tergouw aan de leiding

Mieke van Tergouw (Epse) heeft het eerste onderdeel van het Wereldkampioenschap voor tweespan paarden in Kecskemét, Hongarije, op haar naam geschreven. De Wereldkampioene van 1995 won de dressuurproef met 1,5 strafpunt voorsprong op haar concurrentie. Ook teamleden Ben Gosschalk (Epe) en Harrie Verstappen (Eersel) reden zeer goede proeven, waardoor Nederland aan de leiding gaat in het landenklassement.


Van Tergouw zette vanmorgen onder aangenaam zomerse temperaturen een uitstekende proef neer en versloeg daarmee de leider van het klassement op dat moment, de Zwitser Beat Schenk. Voor Van Tergouw is het de eerste keer in haar lange carrière dat ze de dressuur op een Wereldkampioenschap op haar naam schrijft: “Ik ben heel blij dat ik heb gewonnen, ik vind dat ik terecht eerste ben geworden. De voorbereidingen liepen niet zoals ik was gewend, ik heb er hard aan moeten werken om mijn paarden goed aan het lopen te krijgen. Pas 10 minuten voor aanvang van mijn proef kreeg ik het goede gevoel weer terug. Ik kon heel snel schakelen en was zelf erg geconcentreerd. De proef liep voor mijn gevoel ook precies goed.”


Bondscoach Tjeerd Velstra (Epe) was uiterst blij met de prestaties van de Nederlandse tweespanrijders: “Zowel Mieke als Ben, Harry en Riny hebben uitstekend gepresteerd. De proef van Mieke was er een uit het boekje, gewoon fantastisch.”
Voor de marathon die morgen op het programma staat ziet Velstra het positief in: “Het is een mooie marathon met acht lange hindernissen, die elkaar snel opvolgen. Het is een marathon die een aantal van onze menners zeer goed past, dus ik hoop dat we onze leiding in het landenklassement kunnen vasthouden.”

Individueel deelnemer en Wereldkampioen van 2003 Riny Rutjens (Weert) eindigde in het dressuurklassement net voor teamlid Ben Gosschalk op de zevende plaats. Marathonspecialist Harrie Verstappen wist met zijn bonte KWPN-ers in zijn minst favoriete onderdeel uitstekend aansluiting te houden met de top. Verstappen behaalde de 12de plaats in de dressuur en staat iets meer dan 10 punten achter op Van Tergouw.
In het landenklassement gaat Nederland na de dressuur aan de leiding met twee punten voorsprong op gastland en huizenhoog favoriet voor de medailles Hongarije. Duitsland volgt op behoorlijke afstand op de derde plaats.

Morgen wordt het rond de 30 graden in Kecskemét en teamveterinair Ben Horsmans (Selfkant, Dld) heeft de Nederlandse deelnemers goed geïnstrueerd: “Het is heel belangrijk om veel te koelen bij dit weer. De paarden kunnen geen warmte kwijt, dus de deelnemers hebben opdracht gekregen om zowel tijdens de rust als bij de finish de paarden heel goed te koelen met ijs en water.”

Uitslag dressuur & stand individueel klassement:
1. Mieke van Tergouw (Ned) 38,66
2. Beat Schenk (Sui) 40,19
3. Sebastian Warneck (Ger) 41,98
7. Riny Rutjens (Ned) 46,85
8. Ben Gosschalk (Ned) 47,36
12. Harrie Verstappen (Ned) 49,41

Stand landenklassement na 1e onderdeel:
1. Nederland 86,0
2. Hongarije 88,2
3. Duitsland 94,6
4. USA 94,7
5. Zwitserland 100,2