23 augustus 2008

WK Vierspannen breekt prijzengeld records

Tijdens het Wereldkampioenschap Vierspannen van 3 tot en met 7 september in Beesd wordt niet alleen gestreden om de hoogste eer. De organisatie stelt een absoluut recordbedrag aan prijzengeld ter beschikking aan de ruim zestig deelnemers. De prijzenpot in Beesd bedraagt maar liefst 140.000 euro, dit is 20.000 euro meer dan de vierspanrijders konden verdienen op het WK tijdens de Wereldruiterspelen in Aken in 2006.

Prijzengeld is op de meeste internationale menwedstrijden het ondergeschoven kindje. Waar de spring-en dressuurruiters regelmatig met een goed gevulde portemonnee huiswaarts keren van een internationaal evenement, moet er bij de menners meestal geld bij. Zo was er tijdens het WK Vierspannen in het Hongaarse Kecskemét vier jaar geleden slechts 42.000 euro te verdienen.
De organisatie nam bewust het recordbedrag aan prijzengeld op in haar begroting: “We organiseren een Wereldkampioenschap en daar hoort fatsoenlijk prijzengeld bij, “ aldus WK-voorzitter Pieter Wiersinga. “Bovendien hopen we dat organisatoren van volgende Wereldkampioenschappen deze lijn voortzetten zodat de mensport qua prijzengeldniveau dichterbij de andere topsportdisciplines komt.”
Het prijzengeld in Beesd wordt verdeeld over alle wedstrijdonderdelen en ook voor de presentatie, het onderdeel dat niet meetelt voor het eindklassement, is geld vrijgemaakt. In de dressuur en de vaardigheid strijden de deelnemers om ruim 13.000 euro, in de marathon wordt meer dan 22.000 euro verdeeld. Voor het individuele eindklassement is 31.500 euro uitgetrokken, terwijl de landenteams kunnen rekenen op 42.000 euro.
De nieuwe wereldkampioen mag daarnaast op zondag 7 september het zeer bijzondere bronzen beeld van beeldhouwer Jop van Driel ter waarde van 9.500 euro in ontvangst nemen.

www.wkvierspannen.nl