27 juni 2008

Zeventien landen vertegenwoordigd in BeekbergenDe organisatie van de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn is er wederom in geslaagd een fantastisch deelnemersveld te trekken voor haar evenement, dat van 24 tot en met 27 juli wordt gehouden op de thuisbasis van oud-wereldkampioene tweespannen Mieke van Tergouw in Beekbergen. Ruim tachtig deelnemers uit 17 verschillende landen binden in het Apeldoornse de strijd met elkaar aan.

Voor de Nederlandse vierspanrijders staat er veel op het spel. Zij strijden niet alleen om de hoogste eer in het Nederlands Kampioenschap, maar ook om startplaatsen voor het Wereldkampioenschap, dat van 3 tot en met 7 september wordt gehouden in Beesd. Negen Nederlandse deelnemers worden door KNHS-bondscoach mennen Tjeerd Velstra afgevaardigd naar het WK in eigen land en Beekbergen is de laatste kans voor de vierspanrijders om een startbewijs voor dit fantastische evenement te bemachtigen. Ook voor het merendeel van de buitenlandse rijders is Beekbergen doorslaggevend voor eventuele deelname aan het Wereldkampioenschap. De internationale hippische sportfederatie FEI heeft speciaal hiervoor de inschrijvingsdatum gewijzigd naar maandag 28 juli, de dag na Beekbergen, zodat iedereen de laatste kans wordt geboden aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

De veertien voor het Nederlands Kampioenschap geselecteerde topdeelnemers krijgen stevige internationale concurrentie van ondermeer oud-wereldkampioen Werner Ulrich uit Zwitserland, de Australiër Boyd Exell, Jozsef Dobrovitz uit Hongarije en de succesvolle Belg Gert Schrijvers. Deelnemers uit ondermeer Argentinië, Groot Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland completeren het geheel.

Ook voor de tweespanrijders wordt Beekbergen zeer spannend. De gehele Nederlandse tweespantop komt aan de start, waaronder de Nederlands Kampioen Harrie Verstappen en de winnaar van het CAI Beekbergen 2007 Ben Gosschalk. Uiteraard ontbreekt gastvrouw en organisator Mieke van Tergouw niet op de deelnemerslijst. Spanje, Italië, België en Zweden hebben tweespanrijders afgevaardigd. Voor het eerst komen er zelfs deelnemers uit Roemenië aan de start.
De rubriek pony vierspannen is flink gevuld met deelnemers uit Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. Bijzonder is dat de Hongaarse vierspanrijder en graag geziene gast in Beekbergen József Dobrovitz niet de enige Dobrovitz is die deelneemt. Zijn 16-jarige zoon József jr. neemt voor het eerst deel in de internationale ponyvierspanrubriek.

Het programma start voor alle deelnemers op woensdag 23 juli met de veterinaire keuring. De tweespan paarden en vierspan pony’s betreden op donderdag 24 juli het prachtige hoofdterrein om hun dressuurproef af te leggen, waarna het op vrijdag 25 juli de beurt is aan de vierspannen om de eerste stappen te zetten richting het behalen van de nationale titel. Zaterdag 26 juli staat geheel in het teken van de spectaculaire marathon, die zich afspeelt in de zeven op het hoofdterrein gelegen hindernissen. Zondag 27 juli wordt de afsluitende vaardigheidsproef verreden, waarna bekend wordt wie de opvolger is van twintigvoudig Nederlands Kampioen IJsbrand Chardon.

Maar er is meer in Beekbergen. Een gezellige Country Fair met gevarieerde stands en het ruime aanbod aan catering biedt voor jong en oud vertier. Speciaal voor de jeugdige bezoekers worden er allerlei activiteiten georganiseerd met onder andere schminken en er is een springkussen aanwezig. De zondag staat in het teken van de Ladies Day. Alle dames worden uitgenodigd een hoed te dragen en voor de draagster van de mooiste hoed staat er een leuk kado klaar. Uiteraard ontbreekt de High Tea niet, zowel in het VIP paviljoen als in het promodorp zijn er allerlei lekkernijen verkrijgbaar om de typisch Engelse sfeer te creëren.

De toegang is alle dagen gratis!

Meer informatie: www.caibeekbergen.nl