3 januari 2010

Zwolle: Mooi verjaardagskado voor Chardon

Een mooier verjaardagskado had IJsbrand Chardon zichzelf niet kunnen geven. De viervoudig wereldkampioen haalde op de avond van zijn 49ste verjaardag de eerste zege binnen met zijn nieuwe Lipizzanerspan. Hans Heus werd tweede, voor Herman ter Harmsel. Bij de vierspan pony’s en tweespan paarden zegevierden de winnaars van Hengelo Aart van de Kamp jr. en Tom Engbers opnieuw in de drukbezochte IJsselhallen.


Na de vierde plaats tijdens de menavond in Hengelo en de tweede plaats in de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen was het tijdens de menavond van Zwolle International raak voor Chardon. In de tweede omloop stuurde hij zijn drie Lipizzaners en de KWPN-er Kelvin foutloos door het aantrekkelijke parcours, ontworpen door Jeroen Houterman en Rinie van der Burgt.

Mark Weusthof zag zijn kansen op een hoge klassering aan zich voorbijgaan toen hij na de eerste poort ongepland door de marathonhindernis reed: “Ik wilde er kort omheen sturen, maar mijn voorpaard trok me zo de hindernis in, “ verklaarde de lange Twentenaar, waardoor hij werd uitgesloten. Voormalig ponyvierspanrijder René Schuiling debuteerde in Zwolle zeer succesvol bij de vierspan paarden. Met zijn kleine paarden wist Schuiling uitstekend aansluiting te houden bij te top en bemachtigde de vierde plaats.

Tom Engbers was Nederlands Kampioen Ben Gosschalk net te snel af wat een spectaculaire strijd opleverde in de tweespanrubriek. Henk Garrits maakte een mooie start in de eerste manche, maar zijn rijtuig bleef in de tweede omloop door de hoge snelheid niet op vier wielen waardoor hij vroegtijdig het parcours moest verlaten. Gelukkig bleven paarden, menner en groom ongedeerd. Ook Tom’s vader Alfons Engbers eindigde onderaan de uitslagenlijst nadat hij een poort in de tweede marathonhindernis niet had genomen.

Aart van de Kamp junior ondervond veel voordeel van zijn luchtbandenwagen waarmee hij zijn toch al snelle Shetland pony’s op een nog hoger tempo door het parcours kon sturen. John van Dorresteijn kon met zijn Welsh pony’s het tempo van Van de Kamp niet bijhouden, maar maakte zijn iets tegenvallende prestatie van Hengelo wel goed door als tweede te eindigen. Marijke Hammink werd derde.

Klik hier voor de uitslag.

Klik hier voor het fotoalbum.