15 september 2019

Drebkau 2019: Oranje zilver en Van Eijk brons in spannend WK

Het WK voor tweespannen in Drebkau gaat de geschiedenisboeken in als een thriller, want pas in de allerlaatste seconde werd over de bezetting van het podium beslist. Op dat podium stond voor het eerst sinds 2013 ook weer het Nederlandse team. De mannen van bondscoach Ad Aarts begonnen in Drebkau aan de vaardigheid vanaf de bronzen positie, maar wisten Duitsland te passeren zodat ze een zilveren plak mochten ophalen. Stan van Eijk reed een fantastische wedstrijd en won zijn eerste bronzen WK-medaille. De gouden medailles gingen naar Martin Hölle en zijn Hongaarse teamgenoten.

De afsluitende vaardigheidsproef werd spannender dan menigeen had durven dromen. Martin Hölle had na zijn overwinningen in de dressuur en de marathon ruim 15 strafpunten voorsprong op de Duitse WK-gastheer Sandro Koalick en kon zich veel fouten permitteren in het kegeltjesparcours. De verschillen tussen Koalick en zijn achtervolgers Stan van Eijk, Thomas Blumschein en Antonie ter Harmsel waren klein. Blumschein reed naar 7,71 strafpunten en Ter Harmsel zag 9,62 strafpunten op het scorebord verschijnen, waardoor beide rijders zakten in de eindstand. Toen was het de beurt aan de top drie van het tussenklassement.


Stan van Eijk
Foto: Krisztina Horváth

‘Ik kachel er overheen’

Als nummer drie van het tussenklassement betrad Stan van Eijk de piste, waaromheen zich veel publiek verzameld had. Voor de vaardigheid had Van Eijk weinig last van spanning: “Ik weet gezien de rest van het seizoen dat ik de vaardigheid goed kan rijden, ik heb nog niet meer dan één bal gereden en in alle trainingen ook de tijd goed gehaald. Daar maakte ik me niet druk om. Ik maakte me over één poort zorgen, omdat ik een ervaren span heb; als ze een poort voor zich zien, trekken ze er automatisch naar toe. Ze willen naar de poort die ze als eerste zien. En wat gebeurt er vandaag, ik ga van 10 naar 11 en vanuit poort 10 stond poort 16 er recht voor. En ik kachel daar gewoon overheen. Dan belt de jury, en moet je stoppen. Dan kan de parcoursbouwer weer opbouwen en dan moet je opnieuw beginnen en dan krijg je tien strafseconden. Plus drie strafpunten voor de omver gereden kegel. Daar wordt het spannend van, want er waren nogal wat problemen met het binnen de tijd rijden. Ik rij heel vaak tien tot twaalf seconden binnen de tijd, maar ik dacht dat ik die tijd nu nodig zou hebben voor het moeilijke parcours en niet voor het dommig over een poort rijden. En toen moest ik nog tien poorten en nog tien seconden inhalen, want ik wist dat ik precies op de tijd zat.” Het lukte Stan wonderwel, waardoor een medaille zeker was. Na de finish was Van Eijk in eerste instantie niet blij: “Het was een domme actie. Ik heb eerst tien minuten flink gemopperd, ik vond het geen goede actie, een beetje dom. Daarna kwamen ze me vertellen dat ik brons had, en nu ben ik superblij!”


Martin Hölle
Foto: Krisztina Horváth

Spanning tot laatste seconde

Na Van Eijk was het de beurt aan Sandro Koalick. Net als de Oostenrijkers Stefan Bösch en Josef Stickelberger wist ook Koalick een foutloze proef binnen de tijd te blijven en bleef de voorsprong van Martin Hölle op de Duitser ruim 15 strafpunten. In de laatste rit kon Hölle zijn zege veiligstellen, maar de Hongaar kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. Hij reed op de eerste poort al een bal naar de grond, om vervolgens halverwege en op het einde er nog één te laten vallen. Ook zijn tijd was langzaam. Uiteindelijk kwam hij met 14,49 strafpunten de ring uit en had hij zijn riante voorsprong ingeruild voor een schamele 0,68 strafpunt, genoeg om zijn wereldtitel te prolongeren.

Oranje bondscoach Ad Aarts keek met verbazing naar de rit van Hölle: “Hij zou geen spanning mogen hebben want hij stond 15 punten los! Zo zie je maar, dat alle drie de onderdelen echt meetellen om tot het resultaat te komen. Hölle heeft een extreem kwaliteitsvol span en in principe is hij ook wel de terechte winnaar. Alleen in de vaardigheid reed hij ver beneden zijn niveau.”Foto: Krisztina Horváth

Zilver voelt als goud

Het Hongaarse team, bestaande uit Martin Hölle, Jozsef Dobrovitz jr. en Krisztof Osztertag won voor de vierde keer op rij WK-goud. Voor het team van Aarts lag het zilver te wachten, nadat Geert Dijkhof een belangrijke bijdrage aan het teamresultaat leverde door met slecht 0,64 strafpunten uit de vaardigheid te komen. Geert Dijkhof was eerder het streepresultaat in de dressuur en de marathon, maar zijn goede vaardigheid was van groot belang. “Dat geeft zo’n man heel veel voldoening”, weet de bondscoach. “Ik had hem voor de marathon meegenomen en voor de vaardigheid, en voor de dressuur had ik op de twee anderen gehoopt. Dat kwam ook precies zo uit. De puzzel viel precies in elkaar dit kampioenschap. Vandaag bleek deze opstelling achteraf de juiste keuze. Deze zilveren medaille voelt voor ons allemaal als goud.”

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor de foto’s

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.