26 september 2019

Kisbér-Ászár: Sterk optreden Nederlandse tweespanrijders

Onder een heerlijk zonnetje was het vandaag de beurt aan de tweespannen in de dressuurbaan op het WK ponymennen in Kisbér-Ászár. Met twee Oranje menners in de top tien, kijkt bondscoach Ad Aarts met trots terug op de dag: “Ik ben heel tevreden over de groep tweespannen. Ze hebben alle vier boven verwachting gepresteerd.”

Net als bij de enkelspannen gisteren, kwam Duitsland weer sterk uit de startblokken. Christof Weihe nam al vroeg op de dag de leiding in het klassement met 42,45 strafpunten en stond deze plek niet meer af. Helaas voor Duitsland maakt Christof geen deel uit van het team. Wel opgenomen in de Duitse ‘Mannschaft’ is Jan-Felix Pfeffer. Twee WK’s op rij (2015 en 2017) won hij de dressuur en mocht hij uiteindelijk na drie onderdelen de individuele zilveren medaille ophalen. Vandaag werd hij ‘slechts’ tweede in de dressuur met 43,92 strafpunten.

Top vijf

Aan het einde van de middag reed Rodinde Rutjens haar pony’s heel knap naar de derde stek in het tussenklassement. Met 45,18 strafpunten staat ze kort op haar Duitse collega’s. “Rodinde reed een heel gedurfde proef, met misschien wel een klein beetje spanning, maar ik ben blij met het resultaat”, vertelt Ad Aarts na afloop van haar proef.

Voor Estland nestelde Pill-Riin Roosileht zich op de vierde plaats met een score van 46,18, gevolgd door de Zwitserse Lea Schmidlin (48,11).


Rodinde Rutjens
Foto: Krisztina Horváth

Jonge pony

Ook Melanie van de Bunt kan terugkijken op een succesvolle dag. De regerend Nederlands kampioene staat voorlopig op de zesde plaats met een dressuurresultaat van bijna 70% (48,58 strafpunten). “Het liep goed, ze waren braaf en niet erg onder de indruk van de ring. Er waren een paar kleine dingetjes, maar ik mag niet klagen met een zesjarige pony in het span”, concludeert Van de Bunt. “Ik ging voor een top 15 plaats en hoopte onder de 55 te rijden. Dus dit resultaat is wel heel erg leuk.” Ook de bondscoach was tevreden: “Melanie reed een heel goede proef en had misschien nog wel iets dichter erop kunnen zitten.”


Melanie van de Bunt
Foto: Krisztina Horváth

Overige Nederlanders

Cas Hendriks eindigde net één plekje buiten de top tien met 54,17 strafpunten. Ad Aarts over zijn proef: “Cas reed technisch een goede proef, alleen zijn pony is iets minder in het uitstrekken. Maar een correcte proef, waarvoor hij misschien nog wel een paar puntjes meer had mogen hebben.”

WK-debutante Nathalie van der Ende wist zich met 57,77 strafpunten keurig te mengen in de beste helft van het deelnemersveld. ”Nathalie reed op haar eerste WK een correcte proef”, luidde het compliment van Ad Aarts.

Vooruitblik

Melanie van de Bunt blikte ook alvast vooruit naar de marathon van aanstaande zaterdag: “De marathon is heel erg lang, met acht hindernissen. Het zal gaan om uithoudingsvermogen en lef. Geen enkele hindernis is technisch, maar ze zijn vooral lang. Het zal zwaar worden.”

Programma

Morgen volgt de dressuur voor de vierspan pony’s. Zaterdag staat voor alle deelnemers de marathon op het programma en op zondag de afsluitende vaardigheidsproef.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor de foto’s