21 december 2019

Londen Olympia 2019: Koos de Ronde en IJsbrand Chardon verdienen waardevolle punten

Koos de Ronde (Zwartewaal) en IJsbrand Chardon (Den Hoorn) hebben vanavond waardevolle punten verdiend in de Wereldbekerwedstrijd vierspannen in Londen Olympia. Beide TeamNL menners moesten alleen wild card deelnemer Boyd Exell voor zich dulden waardoor De Ronde 10 punten en Chardon 7 punten kon opstrijken. Chardon is hiermee opgeklommen naar de tweede plaats in de Wereldbekerranglijst en De Ronde maakte een sprong naar de derde plek.

Plan gelukt

Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) had na de grootste piste in Genève vorig weekend een mooie uitdaging in Londen, waar de menners in de kleinste arena van het Wereldbekercircuit moesten rijden. De menners waren zeer te spreken over zijn parcours, waarin flink gestuurd moest worden. Ook Houterman zelf was tevreden: “Ik heb altijd een plan en dit keer was het om het zo simpel mogelijk te houden. De vierspanrijders moesten in alle hoeken met veel controle rijden en dat leverde mooie sport op, dus mijn plan is gelukt.”Foto: Krisztina Horváth

Fantastisch publiek

De Australische wereldkampioen Boyd Exell was dit weekend onverslaanbaar en won beide Wereldbekerwedstrijden en de extra proef op donderdag: “Londen Olympia is voor mij een thuiswedstrijd, ik heb 25 jaar in Engeland gewoond en het voelt heel goed hier. Het publiek is werkelijk waar fantastisch, wat een sfeer! Koos probeerde me onder druk te zetten, maar mijn span is gewoon heel erg snel.” Exell maakte in Londen gebruik van de 21-jarige merrie Demi in zijn achterspan, die hem enorm veel snelheid bracht en waardoor hij nogmaals kon opschakelen in de tweede omloop. Met een foutloze omloop stopte Exell de klok ruim vier seconden sneller dan De Ronde en werd hij voor de vijfde keer tot winnaar uitgeroepen in Olympia.

Span voor de finale

Koos de Ronde was heel tevreden met zijn tweede plaats achter Exell, wat hem een plek in de finale voor Bordeaux opleverde: “Ik was begin dit seizoen niet zo gelukkig, maar in Stockholm liep het al beter en ik was voor Londen heel positief gestemd. Dit is een fantastische wedstrijd met een geweldige sfeer waar we elk jaar met heel veel plezier aan de start komen. Ik had in de eerste omloop een fout, die ik zelf in eerste instantie niet had gezien. Maar qua tempo zat ik goed, dit span is goed in vorm en dit wordt mijn span voor de finale.”

Geen druk op Exell

Ijsbrand Chardon was de voorgaande twee proeven in Londen minder succesvol. Dit liet de viervoudig Wereldkampioen echter niet op zich zitten en vanmorgen spande hij in alle vroegte zijn vierspan in om een en ander recht te zetten. Dit resulteerde in een plaats in de Drive Off over hetzelfde parcours waarin de menners met een schone lei begonnen. Helaas rolden er twee balletjes waardoor Chardon geen druk kon zetten op Exell: “Mijn merrie Kendi loopt nu twee jaar met succes in mijn span, maar hier liet ze het afweten. Ik heb geprobeerd er het beste van te maken. Ik wilde het Boyd moeilijk maken, maar dat is helaas niet gelukt.”

Jozsef Dobrovitz eindigde vandaag op de vierde plaats, voor Mareike Harm die wederom een mooi rondje afleverde maar helaas een foutje moest incasseren. Tweede wild card rijder Daniel Naprous had weliswaar voldoende snelheid in zijn span, maar tikte drie balletjes van de kegels en werd zesde, voor Chester Weber.

Uitslagen

Uitslag Wereldbeker vierspannen Londen Olympia 21 december 2019:

  1. Boyd Exell (Aus) 130,17
  2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 134,80
  3. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 139,73
  4. Jozsef Dobrovitz (Hun) 141,00
  5. Mareike Harm (Ger) 144,47
  6. Daniel Naprous (Gbr) 151,07
  7. Chester Weber (Usa) 155,32

Stand Wereldbeker vierspannen 2019/2020 na 7 van de 9 wedstrijden:

1          Boyd EXELL                 AUS     30
2          IJsbrand CHARDON     NED     24
3          Koos DE RONDE         NED     20
4          Bram CHARDON          NED     19
5          József DOBROVITZ      GER     15
6          Glenn GEERTS             BEL      14
7          Mareike HARM             GER     11
7          Chester WEBER           USA     11
9          Benjamin AILLAUD       FRA     10
10        Jérôme VOUTAZ          SUI      5

Klik hier voor alle uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.