29 december 2015

Mechelen: Sterke start voor De Ronde en Chardon

Koos de Ronde en IJsbrand Chardon zijn de zesde etappe van de Wereldbeker vierspannen in het Belgische Mechelen zeer sterk begonnen. Koos de Ronde schreef de eerste wedstrijd op zijn naam, Ijsbrand Chardon werd tweede. Beide menners wisten Boyd Exell voor te blijven, die door een stuurfoutje als derde eindigde.

De Ronde rijdt met een van de drie wild cards en moest vanmiddag als eerste van start in het parcours, ontworpen door level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman. De Ronde had Palero en Bonusz achterop aangespannen en met zijn snelle voorpaarden Joep en Kasper reed de bronzen medaillewinnaar van het EK in Aken vlot en foutloos: “Ze waren voorwaarts en stuurden goed. Ik had een klein foutje op de eerste marathonhindernis, maar dat wist ik snel te herstellen en dat heeft me nauwelijks tijd gekost.”

Na de pechomlopen in Londen Olympia was De Ronde dik tevreden met zijn overwinning in Mechelen, dat tevens zijn eerste winnende omloop van dit seizoen is. De menner uit Zwartewaal mag morgen als laatste van start in de Wereldbeker.

Voor IJsbrand Chardon leverde zijn eveneens foutloze en snelle ronde een mooie bevestiging op. De viervoudig Wereldkampioen had namelijk voor het eerst de Lipizzaner Inci naast de lichtbonte KWPN-er Aladin voorop ingespannen en deze test liep goed af: “Illem is niet fit en aangezien ik al drie wedstrijden heb gereden kan ik Mechelen mooi gebruiken om een en ander te testen. Ik wist dat het een risico was, maar het gevoel en ritme was heel goed, dus ik ga morgen niets meer veranderen.” Chardon mocht als laatste van start en schakelde na de derde hindernis op naar een hogere versnelling. Uiteindelijk was Chardon anderhalve seconde langzamer dan zijn landgenoot: “Ik ging voor een nulrondje, maar morgen moet ik meer aan de bak, dat is duidelijk. Met name in het begin van het parcours en in de hindernissen kan ik nog tijd winnen.”

Boyd Exell was op weg de snelste omloop van vandaag neer te zetten, maar misreed zich in de eerste marathonhindernis en moest een extra volte rijden, wat hem tijd én de overwinning kostte. Exell heeft ook al drie wedstrijden achter zijn naam staan en gaat met het maximum van 30 punten aan de leiding in het klassement, waardoor er in Mechelen voor hem eveneens niets op het spel staat.

Tweede wild card rijder, Belgisch Kampioen Glenn Geerts, ging vlot van start maar kon de tijd van De Ronde niet evenaren en werd vierde. Derde wild card deelnemer Edouard Simonet, beste Belg op het EK in Aken in 2015, maakt in Mechelen zijn Wereldbekerdebuut en kan trots terugkijken op zijn eerste omloop. Simonet stuurde het span Arabo Friezen en een Lipizzaner keurig en vlot door het parcours en moest alleen op de voorlaatste poort een pechballetje incasseren, waardoor hij zijn vierde plaats verspeelde.

Het Duitse trio Michael Brauchle, Georg von Stein en Rainer Duen lieten allen balletjes rollen en sloten vandaag de uitslagenlijst.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.Foto: Marie de Ronde-Oudemans