11 september 2021

WK tweespannen Kronenberg: spectaculaire marathondag

Veel publiek was vandaag aanwezig om te genieten van de marathon. De acht selectieve hindernissen waren alles behalve simpel. Menig menner maakte foutjes. Uiteindelijk was de Duitser Dennis Schneiders het snelst en boekte Theo Timmerman het beste Nederlandse resultaat.

Dressuurwinnaar Martin Hölle reed een geweldige marathon. Razendsnel en zonder fouten vloog hij door de hindernissen. Hij werd vierde in dit wedstrijdonderdeel en verstevigde zijn leidende positie. Het Hongaarse team staat na de marathon aan de leiding. Specialist György Fekete werd tweede en droeg met dat het mooie marathonresultaat bij aan de voorsprong van de Hongaren. De Duitser Dennis Schneiders won de marathon. Hij reed vanochtend snel en gecontroleerd rond, maar rijdt individueel. De Duitse teamrijders Marco Freund en Sandro Koalick reden een sterke marathon en hielden hun land in medaillepositie. Koalick is individueel opgeklommen naar de tweede plaats in het klassement. De Fransman Franck Grimonprez hield ook aansluiting in de marathon en staat op plaats drie.


Marathonwinnaar Dennis Schneiders
Foto: Krisztina Horváth

Timmerman beste Nederlander

Beste Nederlander was individueel deelnemer Theo Timmerman. Hij werd knap vijfde in de marathon en staat er individueel (zevende) ook het best voor van de Nederlandse rijders. “Het ging goed en ik ben dik tevreden,” straalt hij. “De paarden waren heel fit. Dit is pas hun vierde wedstrijd. Qua marathon was ik er van tevoren van overtuigd dat ik met dit span hoog kon komen. De hindernissen waren mooi, maar zwaar en dat mag ook voor een WK. Ik vond wel dat de ondergrond wat slecht werd bijgehouden, waardoor de omstandigheden niet voor iedereen hetzelfde waren. Maar ik ben tevreden, want hier wilde ik pieken. Ik hoop dat er morgen een moeilijk vaardigheidsparcours staat. Dat is voor mij het fijnst, want als het te makkelijk is, word ik nonchalant.”


Theo Timmerman
Foto: Krisztina Horváth

Kansje op brons

Stan van Eijk had vanochtend reuze pech. Zijn allrounder Zorac stond met een dik been en bleek ondanks de goede verzorging kreupel te zijn. Daarom moest dressuurpaard Deniro naast de ervaren Jones worden gezet in de marathon. Stan moest zijn plannen aanpassen en zette alles op alles er met het alternatieve span het beste van te maken. “Hoe ik heb gereden? Wil je het eerlijk weten?” Het K-woord valt. De teleurstelling is te begrijpen, want twee jaar werkte Stan toe naar dit WK in zijn eigen regio. “Ik heb er vandaag alles uit gehaald wat er in zat, maar ik kom hier natuurlijk niet om met mijn B-keuze te rijden,” zegt hij over de wedstrijd van vandaag. Ook morgen moet hij improviseren, want hij heeft Zorac teruggetrokken uit de wedstrijd. “Als het morgen een heel technisch parcours is, komt dit span ervaring tekort. Maar ook morgen ga ik  er het beste van maken!” Stan werd 27e in de marathon en staat op de veertiende plaats na twee onderdelen.

Foutjes

Henk Garrits ging in de eerste waterhindernis zo snel dat hij even een verkeerde poort in schoot. Hij herstelde snel, maar helaas leverde dat twintig strafpunten op. Ewoud Boom was ook heel goed onderweg, maar kwam met de boom vast te zitten tegen een paal in hindernis 4. De seconden tikten weg en de groom moest even van de wagen. Op een enkel afgereden balletje na ging het voor de overige Nederlanders (Antonie ter Harmsel, Ton Vreugdenhil en Geert Dijkhof) voorspoedig. Carlo Vermeulen maakte een sprong in het klassement naar de middenmoot, maar zijn vijftiende plaats in de marathon was niet waar hij voor ging. Hij had niet lekker gereden. In hindernis 6 raakte hij een paal waardoor groom Kris ternauwernood aan boord kon blijven. “Dat overkomt mij normaal gesproken nooit,” zegt Carlo na afloop. “Ik had vandaag geen goed stuur doordat de druk van de paarden onderling te verschillend was. We hebben onderweg nog een keer wat versteld, maar het vervolgens weer teruggezet. Soms moet je het nemen zoals het is. Hier moet alles kloppen om hoog te eindigen.”

Zoals het er nu naar uit ziet is brons het hoogst haalbare voor het Nederlandse team. Daarvoor moeten de Fransen worden verslagen. De Duitsers en Hongaren hebben heel sterk gereden en staan op een onderling verschil van drie balletjes in de vaardigheid. Morgen is de ontknoping.

Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum


György Fekete was de snelste Hongaar

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.